Hopp til innhold

Distriktskommuner: Har jobber, mangler boliger

– Det hjelper ikke med mange kule jobber og artige sosiale lag hvis ikke folk har tak over hodet. Det sier Eirik Høyme Rogn, næringsutvikler i Vang i Valdres.

Vang i Valdres

Vang i Valdres er en av mange småkommuner i landet som ønsker flere innbyggere, men som ikke har nok boliger å tilby.

Foto: Ida Strømstad / Innovangsjon

Små distriktskommuner rundt om i landet jobber hardt for å beholde gamle, og lokke til seg nye innbyggere. Mange har attraktive arbeidsplasser, vakker natur og et trivelig sosialt miljø, men de mangler boliger. Og for de aller fleste er det det viktigste.

Det hjelper ikke med mange kule jobber og artige sosiale lag hvis ikke folk har tak over hodet.

Eirik Høyme Rogn, næringsutvikler i Innovangsjon.

– Nesten daglig tar potensielle tilflyttere kontakt for å forhøre seg om mulighetene for en bolig, men det er dessverre ofte vi ikke kan hjelpe dem, det sier Høyme Rogn i Innovangsjon, som jobber for tilflytting og utvikling i fjellkommunen.

I Vang har de lagt ned store ressurser for å legge til rette for attraktive arbeidsplasser og et godt sosialt miljø. De har som mål å øke folketallet fra litt over 1600 i dag, til 1724 innen 2020. De har mange spennende jobbmuligheter, men de mangler boliger.

Eirik Høyme Rogn
Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Beholde de på 50+

Det dreier seg også om å beholde de som allerede bor i kommunen. Mange av dem som begynner å nærme seg pensjonistalderen ønsker en lettere hverdag, og da er det behov for en lettvin leilighet i nærheten av kommunesenteret. Det fins det så godt som ikke i Vang.

Innovangsjon har gjennomført en undersøkelse som viser at både unge voksne og de på 50+ ønsker leiligheter og rekkehus, uten det så flytter de.

– Noen har gått så langt som å si at dersom de ikke får mulighet til å bo i en leilighet så flytter de fra kommunen, og det ville være veldig synd for Vang, fortsetter han.

Og dette er en trend. Det bekrefter seniorrådgiver i Distriktssenteret Trude Risnes.

– Det er et stort behov for sentrumsnære leiligheter, særlig for pensjonister og unge voksne. Mangelen på dette er et gjennomgående problem i hele landet, sier Risnes.

Endrede levevaner er en av hovedårsakene til at de som nærmer seg pensjonistlivet ønsker seg leiligheter med garasje og heis.

– Preferansene for hva som er en bra bolig har endret seg de siste årene. Folk ønsker å bruke tid på andre ting enn hagearbeid og snømåking, fortsetter hun.

Det er mange unge voksne som ønsker å flytte til Vang men som ikke har noe sted å bo. Utleiemarkedet i kommunen er så godt som støvsugd.

Eirik Høyme Rogn, næringsutvikler i Innovangsjon

Endrede behov

– Også mangelen på utleieboliger er stor. Distriktskommunene har behov for rekrutteringsboliger til mennesker som vurderer å bosette seg i en kommune, men som ikke er sikre på om de vil kjøpe eller bygge, sier Risnes.

Mange av dem som flytter til småkommuner rundt om i landet er arbeidsinnvadrere, og dette er ifølge Risnes en gruppe som ofte ikke har et permanent perspektiv på bostedssituasjonen sin. Derfor er det mer attraktivt å leie, enn å eie.

– Det er mange unge voksne som ønsker å flytte til Vang men som ikke har noe sted å bo. Utleiemarkedet i kommunen er så godt som støvsugd, sier Høyme Rogn.

Vidar Eltun
Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Satser på det lokale næringslivet

For å nå målet sitt om å øke folketallet har Vang et stort behov for å skape aktivitet i boligmarkedet.

– Får vi bygd leiligheter vil trolig noen av de på 50+ flytte fra eneboliger og gårder, og da blir deres hus ledige. Det vil skape bevegelse i markedet, sier Høyme Rogn.

Men utfordringen er å få det lokale næringslivet til å satse på boligbygging i kommunen. Og det har ordfører Vidar Eltun forståelse for.

– Vi prøver å oppfordre lokalt næringsliv til å ta utfordringen med å bygge, og noen gjør det også. Men det er marginalt, så det er problemet. Kommunen kan hjelpe til med billige og ofte gratis tomter, men det er en utfordring å få noen til å satse, sier Eltun. nbsp;

Vang i Valdres
Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Flere saker fra Innlandet