Hopp til innhold

Skrev dikt etter konkursen

Anita Hager (34) fra Gjøvik var daglig leder i Intek Enterprise på Raufoss da de gikk konkurs i februar. – Det blir ensomt for sjefen når det begynner å gå dårlig, sier hun.

Anita Hager (34), daglig leder i Intek Engineering.

Anita Hager (34) foran bedriften Intek Enterprise.

Foto: Stein Schinstad / NRK

I fjor var det for første gang siden 2009 en økning i antall konkurser her til lands. Hedmark var det fylket i Norge med størst økning. Hele 26,8 prosent. I Norge sett under ett var økningen 16,6 prosent sammenlignet med året før.

(Video med Anita nederst i artikkelen)

En av mange

Bak konkurstallene ligger det mange historier. En av historiene finner vi på Raufoss og en ung kvinne som tok nedturen i bedriften hun ledet tungt.

Anita Hager er både maskiningeniør og siviløkonom. Hun var daglig leder i automasjonsbedriften Intek Engineering og i datterbedriften Intek Enterprise, som hadde 34 ansatte ved konkursen.

Nå forteller hun om hvordan det føles for en leder når bedriften går konkurs.

- Veldig vondt!

Midt under vinter-OL i Sotsji, klarte ikke bedriften mer.

– For meg som leder og privatperson, opplevde jeg det som veldig vondt, sier Hager.

Jeg skal reise meg, løfte hodet og se fremover.

Hun arbeidet som daglig leder i begge Intek-bedriftene, men da det "brant" i Intek Enterprise med 34 ansatte, brukte hun all tid på å forsøke og redde den fra konkurs.

– Det som gjorde det ekstra vondt, er at man kjempet så hardt og lenge, og så ble det likevel et nederlag.

Ensomt på toppen

Dagen etter konkursen ble det stort oppslag i lokalavisa. Da var det vanskelig å skille mellom sjef Anita og privatpersonen Anita.

– Når det begynner å gå dårlig, er det stort sett lederen som sitter med alt og skal også verne om de ansatte. Jeg lurte på om vi hadde nok penger til å betale lønninger og nok penger til å betale leverandører.

Før konkursen hadde hun mange søvnløse netter.

Skrev dikt da det var som verst

Hager mener kvinnelige og mannlige ledere opplever konkurs på samme måte, men at det er mulig at kvinner lettere viser følelser når det står på som verst. Hun vil råde andre ledere som opplever vanskelige tider til å roe seg ned.

– Man blir så i frykt, men man må gjøre nederlaget om til noe man kan bruke.

Selv skrev Hager et dikt da hun hadde det som verst, som en slags egenterapi. Diktet heter «Jeg skal reise meg» og de de første linjene lyder slik:

«Jeg skal reise meg, løfte hodet og se fremover.

Finne igjen gleden og si ja til mulighetene.

Tilgi meg selv og andre, legge ting bak meg.»

Skuffelse og lærdom

Hager sier hun ikke føler skyld for konkursen, men mer skuffelse fordi de ikke fikk det til.

- Jeg ønsket av hele mitt hjerte at det skulle gå bra.Vi hadde dyktige ansatte og veldig tro på framtida, men av og til er ikke det nok.

Hun mener alle ledere vil oppleve både framgang og nederlag som konkurs. Det tenker hun lederne må ta med seg og lære av.

- En klok leder skal en gang ha sagt at «sometimes you win, and sometimes you learn». Det er i vanskelige perioder man lærer mest. Så selv om en konkurs er vond, er dette en enorm lærdomskurve for meg og sikkert mange andre og, avslutter Anita Hager.

Her blir Anita intervjuet om Innlandsutvalget på Østnytt i januar:

Created by InfoDispatcher

Anita Hager ble intervjuet på Østnytt om at hun hadde blitt medlem i Innlandsutvalget

Flere saker fra Innlandet