Hopp til innhold

– Viktigere å endre elevenes holdninger

Flere ungdomsskoler vurderer å innføre totalforbud mot mobiltelefoner i skoletida. Dette er allerede innført i Gran og Øyer. Men flere pedagoger er skeptiske til tiltaket.

Flere ungdomsskoler vurderer å innføre totalforbud mot mobiltelefoner i skoletida. Dette er allerede innført i Gran og Øyer. Men flere pedagoger er skeptiske til tiltaket.

Flere pedagoger mener det er viktigere å jobbe med elevenes holdninger for å forhindre nettmobbing enn å innføre forbud mot mobiltelefoner.

– Sannsynligvis vil mye av energien til elevene gå på å prøve å finne veier rundt forbudet, forklarer Geir Haugsbakk, førsteamanuensis i mediepedagogikk på Høgskolen i Lillehammer.

Han er skeptisk til praksisen om å forby mobiltelefoner i skoletida på ungdomsskoler. Mobilen har blitt en naturlig del av hverdagen for alle, derfor mener flere pedagoger at det er viktigere å jobbe med å endre elevenes for å hindre nettmobbing.

– Forbudet er en måte å prøve å stenge for en utvikling som uansett vil presse seg på, forklarer Haugsbakk.

Nettmobbing en farsott

Mobbing på sosiale medier har vært en farsott på norske skoler de siste årene. På Øyer ungdomsskole er det nesten helt slutt på dette problemet. Grunnen er at skolen har blitt en mobilfri sone.

– Jeg synes det er en bra avgjørelse at vi ikke får ha mobilen på skolen. Min ligger igjen hjemme, sier elev ved skolen, Øyvind Bryhn Pettersen.

Han får støtte hos sin klassevenninne.

– Jeg synes det er fint. Nå får jeg mer ro og folk blir ikke så stresset. Det er et bedre miljø på skolen nå, forteller Ada Berg.

Ville ha slutt på mobilmobbing

øyer ungdomsskole

Sosialpedagogisk rådgiver ved Øyer ungdomsskole, Hedvig Løken sier mobbingen har gått ned etter mobilforbudet ble innført.

Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø / NRK

Elevene tok kontakt med lærerne for å høre hva som kunne gjøres for å få slutt på mobbing via mobil.

– Det var elever som kom å spurte om hva vi kunne gjøre for å få en slutt på dette. Mange synes det var ubehagelig, sier sosialpedagogisk rådgiver Hedvig Løken.

Selv om mobilene er forbudte på skolen er ikke målet at elevene skal legge fra seg vanene med sosiale medier helt.

– Det å skape en arena der de får en pause fra sosiale medier er viktig. De får rett og slett litt fri fra det. Det er en illusjon at de skal slutte å bruke sosiale medier helt, men det er viktig at de nå får til å fokusere på hva de faktisk skal gjøre på en skole, fortsetter hun.

Før mobilforbudet var det spesielt den sosiale tjenesten Twitter som bruktes flittig til mobbing i skolehverdagen.

– Elevene kunne oppleve at det sto meldinger om at noen for eksempel hadde gått med en grønn og teit genser en dag. Da var det kanskje mange elever som husket at de hadde gått med en grønn genser en dag, og slike ting var med på å stresse dem, sier hun.

– Mer sosiale

Øyer ungdomsskole

Rektor ved Øyer ungdomsskole, Stein Erik Uhlen sier elevene er mer sosiale nå enn tidligere.

Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø / NRK

Rektor ved Øyer ungdomsskole sier han ser en stor forandring på elevene etter at de innførte mobilforbud. Det er ikke bare mindre mobbing, men elevene er også mer sosiale med hverandre.

– Det er en helt annen hverdag. Om vi snakker om matfriminuttet så vi tidligere at det satt elever rundt et bord, men da satt alle med sin mobil og spilte på den. Går man inn i et klasserom nå så ser man at elevene sitter og prater, forteller Stein Erik Uhlen.

Også elevene merker at elevene er mer aktive enn tidligere.

– Folk er mer aktive og mer sosiale. De går mer rundt og er ute for å spille fotball. Det er stor forskjell fra tidligere, sier Ada Berg.

Artikkelen fortsetter under bildet

øyer ungdomsskole

Flesteparten av de 200 elevene ved Øyer ungdomsskole synes det er greit med mobilforbud gjennom skoledagen.

Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø / NRK

Annerledes fra skole til skole

Det er skolene selv som velger om de skal forby mobilene eller ikke. Bjørnsveen ungdomsskole i Gjøvik har valgt å ikke totalforby den.

– Det er jo slik at for nesten alle elever så er mobiltelefonen en viktig sosial arena hvor de har store deler av livet sitt. Vi mente det var et litt for stort inngrep å forby et totalforbud på skolen vår, sier rektor Stig Sægrov.

Elevene på skolen har ikke lov til å bruke mobilen i skoletimene, men står fritt til å bruke den i friminuttene.

Skolen er også på de samme sosiale mediene som elevene. Om det skjer nettmobbing vil skolen få det med seg.

– Det vi gjør er at vi legger igjen en beskjed på den type sosiale mediene mobbingen har foregått på, og registrerer at her er det gjort ting som vi definerer som nettmobbing. Det vil bli fulgt opp av oss og varsel vil bli gitt til foreldrene, avslutter han.