Hopp til innhold

Sjelden sopp stopper ny bydel

Fylkesmannen i Hedmark stopper utbygging av en ny bydel med skole for over 200 elever i Elverum etter funn av flere svært sjeldne sopparter.

Her skal det bygges ut i Heradsbygda

Ordfører Erik Hanstad sammen med medlem av arbeidsgruppa for ny skole i Søndre Elverum, Erling Søby og soppsakkyndig Torill Bronken som er lommekjent i området.

Foto: Knut Sveen

Etter seks års planlegging var alt klart for å sette spaden i jorda for den store utbyggingen i Heradsbygda i Søndre Elverum. Men nå har Fylkesmannen i Hedmark varslet innsigelser mot planene fordi boligtomtene og den nye skolen ligger i et område med utbredelse den meget sjeldne moslørsoppen, i Norge bare kjent fra Elverum.

– Varslet kom veldig overraskende på oss, sier ordfører Erik Hanstad.

Den uspiselige moslørsoppen står på den såkalte rødlista med sjeldne sopper og er også utnevnt til "kommunesoppen" i Elverum. Soppen er dessuten kommunens ansvarsart etter initiativ fra tidligere miljøminister Erik Solheim.

Moslørsopp

Moslørsoppen: til besvær for videre utbygging av Elverum.

Foto: NINA

Sopp-forsinkelse

Ordfører Erik Hanstad ser nå for seg i hvert fall ett års forsinkelse av hele prosjektet. I verste fall må kommunen finne et annet utbyggingsområde i Heradsbygda.

– Men vi håper å kunne dokumenterer at det er så mye av denne soppen i Elverum at den blir fjernet fra rødlista, og at utbyggingen kan gå som planlagt.

Ordfører i Elverum, Erik Hanstad.

Ordfører Erik Hanstad: - Håper det er så mye moslørsopp at den blir fjernet fra rødlista.

Foto: Knut Sveen / NRK

Moslørsoppen er en av minst 400 arter av slørsopp i Norge.

Ordfører Erik Hanstad fikk brevet med innsigelsen fra Fylkesmannen i går og orienterte straks formannskapet. Og han syntes saken var så stor og viktig at han innkalte til pressekonferanse torsdag morgen for å fortelle om den sjeldne soppen som kan stanse starten på utbygging av en ny bydel i Elverum, for det er det er snakk om.

Soppkommunen Elverum

Elverum markedsfører seg som folkehelsebyen, men kunne like godt like gjerne kalt seg soppkommunen.

Det er nemlig ikke bare Heradsygda som har sandfuruskoger der denne soppen trives så utrolig godt. Strandbygda og Løvbergsmoem er to andre bydeler med samme rike forekomst av sandfuruskogsopper.

Utbygging Heradsbygda

Her skulle den nye skolen ha stått ferdig om et år. Nå blir den i beste fall forsinket med ett år.

Foto: Knut Sveen

Ordfører Erik Hanstad vil møte innsigelsen fra Fylkesmannen på en konstruktiv måte. Kommunen visste jo om soppen fra før. Den ble funnet første gang i 1990. Da soppekspert Tor Erik Brandrud fra NIVA og ti andre soppsakkyndige undersøkte utbyggingsområdet i Heradsbygda i fjor sommer, gjorde de en rekke funn, og fant også flere nye arter.

Vil kartlegge alt!

Ordfører Hanstad tok kontakt med Fylkesmannen i dag (torsdag) etter at vi hadde vært med ham på befaring i Heradsbyga. Fylkesmannen varsler at den kan være mulig å bygge skolen, men ikke boligene. Men skole og boliger henger sammen. Blir det ikke bygd boliger, ble det heller ikke bygd ny skole.

– Vi vil nå kartlegge alle forekomster av denne soppen i hele Elverum, ikke bare i Heradsbygda. Vi håper da å kunne dokumentere at det finnes så mye av den at soppen faller ut av rødlista, sier ordfører Hanstad.

Bare en fagperson i hele Norge kan gjøre denne jobben, og det er Tor Erik Brandrud i NIVA som gjorde kartleggingen i Herandsbygda i fjor.

Torill Bronken.

Soppsakkyndig Torill Bronken: - Vi må kartlegge alt før vi ser hvor det kan bygges.

Foto: Knut Sveen

Arbeidet kan ikke utføres før etter at soppsesongen har begynt i slutten av juli.

– Uansett regner vi nå med en forsinkelse på ett år. Det vil også koste penger, hvor mye, vet vi ikke nå. Jeg synes det er bra at vi har Naturmangfoldsloven og artsmangfoldet selv om den koster kommuner og private grunneiere penger. Jeg håper det blir bygd ny skole og boliger i Heradsbygda, men det er en vei å gå, sier Elverums ordfører Erik Hanstad.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere saker fra Innlandet