Hopp til innhold

Sjelden saueskabb funnet på lama

For første gang har Mattilsynet påvist skabbmidd, som fører til sykdommen saueskabb, på lama i Norge. Funnet ble gjort på en lama ved Tangen dyrepark i Hedmark.

SKABB PÅ LAMA: Funnet ved Tangen dyrepark i Hedmark.

IKKE OPPDAGET I NORGE FØR: Skabb på Lama er sjeldent, og myndighetene frykter smitte til sau. Lamaen på bildet er australsk, og har ikke noe med utbruddet i Norge å gjøre.

Foto: Inger Sofie Hamnes / Veterinærinstituttet

Saueskabb er en smittsom og alvorlig sykdom som ble utryddet i Norge for over 120 år siden.

Dyreparken, der smitten ble oppdaget på en av ni lamaer, er vinterstengt og får ikke åpne igjen før Mattilsynet har gitt klarsignal.

Sykdommen smitter ikke til mennesker.

Historisk oppdagelse

Inntil i år var det ikke påvist saueskabb i Norge siden 1894, men sykdommen ble i januar oppdaget på en besetning alpakka i Sør-Trøndelag. Deretter ble sykdommen påvist på en besetning i Nordland i juni og på en alpakkabesetning i Akershus i juli.

Nå er altså skabbmidden psoroptes ovis, som fører til sjukdommen saueskabb, for første gang oppdaget på lama.

– Det var et tilfeldig funn som gjorde at vi oppdaget dette, fordi lamaer ikke får de symptomene som sauen får hvis den utvikler sykdommen, sier Bente Fauske i Mattilsynet, avdelingssjef for avdeling Mjøsområdet.

Sarcoptes scabei

SKABBMIDD: Skabbmidd gir store og alvorlige symptomer for sau, men for lama og alpakka er symptomene ikke synlige.

Foto: Wikipedia

Kartlegger smitteomfanget

Mattilsynet har satt i gang undersøkelser for å kartlegge smitteomfanget.

– Kan sjukdommen smitte fra lama til sau?

– Det er vi usikre på, men det kan godt hende. Derfor pålegger vi restriksjoner på dette dyreholdet der vi har oppdaget skabben, og forsøker å spore tilbake hvor denne smitten kan komme fra, sier Fauske.

Sjukdommen kan behandles, men er vanskelig å kontrollere og bekjempe dersom den blir utbredt i populasjonen.

Dyr i karantene

Tangen Dyrepark (tidligere Amadeus Dyrepark) har 9 lamaer igjen. Disse dyrene er nå i karantene, og lamaen som har fått påvist sykdommen er avlivet, opplyser eier av parken, Erik Nilsen.

– Det syke dyret ble avlivet på grunn av helsetilstanden, forteller veterinæren ved dyreparken, John Debenham. Han sier de har et godt samarbeid med både Veterinærinstituttet og Mattilsynet i denne saken, og at det nå er sistnevnte som vil sette videre krav om behandling.

– Vi akter selvsagt å gjøre det Mattilsynet mener er riktig oppfølging framover, sier Debenham.

Mattilsynet kan ikke garantere at ikke flere lamaer andre steder i landet har smitten i seg, men sier symptomene for sau er så tydelige at de er nokså sikre på at smitten foreløpig ikke har gått fra lama til sau.

– Vi vil gjøre det vi kan for at ikke denne midden skal overføres til sau, forteller Fauske.

– Hva tenker du om at midden er funnet etter at den har vært utryddet siden 1894?

– Den har nok kommet inn med importdyr på en eller annen måte siden det ser ut til at sykdommen ikke gir symptomer på alpakka og lama. Derfor kan den ha blitt importert uten at vi har merket det, avslutter Bente Fauske i Mattilsynet.

Flere saker fra Innlandet