Hopp til innhold

Sitter for lenge på glattcelle

Flere tusen norske fanger sitter så lenge på glattcelle at Europarådet betegner det som tortur.

Glattcelle

Mange sitter for lenge på glattcelle.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Fanger, fengselsvesen og politi fortviler over mangelen på varetektsplasser i norske fengsler. I Hedmark og Oppland sitter så mange som ti prosent av glattcellefangene over tillatte to døgn.

– Gæren i hodet

– Jeg satt i seks dager. Det er helt uakseptabelt. Du blir ganske gæren i hodet av å sitte der så lenge, forteller en fange NRK har intervjuet.

Han skulle i følge regelverket vært ute av glattcella senest to døgn etter arrestasjonen. Europarådets torturovervåkningskomité karakteriserer norske myndigheters glattcellepraksis, som tortur.

Mangler plasser

Ei norsk glattcelle er en do og et veldig enkelt sengeleie. I fjor satt tre tusen mennesker lengre enn to døgn på glattcelle. Soninga er så hard at Oslo tingrett denne uka slapp fri en ranssikta mann etter seks dager, mot politiets vilje.

Fengslene har i år fått instruks om å prioritere plass til varetektsfanger, men det er rett og slett ikke nok celler.

– Det er stappfullt. Det er en håpløs situasjon for de som skal inn i varetekt. Pål Diesen, assisterende fengselsleder i Hamar fengsel.

– Bortkastet tid

Politiet i Hamar sin arbeidshverdag preges av mangelen på varetektsplasser - politifolk har blitt transportører.

De bruker mye tid på å frakte fanger fra glattcella til ledige fengsler. Nærmeste ledige fengselsplass kan være i Trondheim, Bergen eller Sarpsborg.

– Det er mye bortkastet tid. Det går en hel dag for to mann for å hente en fange. Det er tid vi kunne brukt til mer fornuftig ting, sier Kjetil Enger, politibetjent på Hamar.

Video nsps_upload_2010_1_21_18_37_42_56.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Flere saker fra Innlandet