Hopp til innhold

– Ole var venn med alle

Ole Simensen fra Os var en av de fire skiløperne som omkom i et snøskred i Møre og Romsdal. – Han var venn med alle, forteller en av hans mange venner.

Ole Simensen fra Os omkom i et snøskred i Sunndalsfjella

28-åringen fra Os, Ole Simensen, var en svært erfaren skikjører. Han var en av fire menn som omkom i et snøskred i Sulldalsfjella.

Foto: Einar Hals/privat

28-åringen fra Os, som bodde i Oslo, var en av de tre første som ble funnet i søket i Sunndalsfjella onsdag morgen. De fire erfarne skikjørerne var sammen på en fjelltur ved den 1.552 meter høye fjelltoppen Litlskjorta, da de ble meldt savnet mandag ettermiddag.

Venner dro til Sunndal

Tirsdag fanget man opp signaler fra minst to sendere, og det var disse signalene som ledet mannskapene fram til de omkomne i snømassene. Onsdag formiddag ble de fire hentet ned fra skredområdet.

Leteaksjon etter savnede skiløpere i Sunndalsfjella

Leteaksjon etter savnede skiløpere i Sunndalsfjella.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Familien til Simensen dro i går opp til Sunndal, mens en venneflokk dro opp onsdag morgen. Deriblant Øyvind Nergård som har kjent Simensen mer eller mindre hele sitt liv.

– Det var naturlig for oss å dra hit, når det var som det var. Det er godt å være samlet og dele de gode minnene og snakke sammen når en god kamerat går bort, sier Nergård.

Ordfører i Os, Arnfinn Nergård, som også er far til Øyvind og god venn med familien til Simensen, forteller at Simensens familien satte stor pris på at vennene kom på besøk til Sunndal.

– Det satte familien veldig stor pris på, og hjelpemannskaper og alle der borte berømmet det samholdet og det vennskapet som var blant vennene og familien. Det var helt unik, forteller ordfører Nergård.

SE VIDEO: Os i sorg etter dødsfallet:

Ole Simensen fra Os var en av de fire skiløperne som omkom i et snøskred i Møre og Romsdal.

Unik person

Både far og sønn Nergård forteller om en 28-åring som var godt likt av alle.

– Han var en unik person. Han hadde en stor venneflokk. Han hadde et veldig godt humør, og brydde seg om veldig mange. Han var gutt som likte at ting skulle skje, og tok sjøl initiativ til at ting skulle skje. Han brydde seg om lokalsamfunnet sitt, sjøl om han nå bodde i Oslo. Hjembygda sto hans hjerte nær, og han hadde nok, tror jeg, noen tanker om at han skulle flytte tilbake til Os, forteller Arnfinn Nergård, og han får støtte av Øyvind.

– Ole var en som var venn med alle. Han var én av en stor gjeng med venner. Han var blid og positiv, og det er slik de fleste kommer til å huske ham.

(Saken fortsetter under bildet.)

De omkomne i Sunndal

De omkomne som ble funnet i snøras i Sunndalsfjella var f.v. Øyvind Slørdahl, Ole Simensen, Yngve Dalqvist og Ola Drøpping.

Foto: Montasje (Petter Moen Nilsen) / NRK

Familien takknemlig for støtten

Det har vært tunge dager for familien. Arnfinn Nergård har vært i kontakt med faren til Ole flere ganger, og forteller at familien setter stor pris på støtten de har fått.

– Jeg snakket nettopp med faren, og han var rørt over støtten. Det betyr veldig mye. Det har vært noen tunge timer og døgn for dem, mens leteaksjonen har pågått. Sjøl om dette endte tragisk har det nok vært godt at de fant de savnede, slik at man får vite hva som skjedde.

Kriseteamet i Os kommune har vært i kontakt med familien, og har avtalt oppfølging av dem. Familien har også fått hjelp av pårørende senter i Sunndal.

Tatt av snøskred for to år siden

Simensen var en erfaren skiløper, og en del av det såkalte topptur-miljøet. Han ble tatt av et snøskred på en topptur til Gaustatoppen i 2012. Med et hjelmkamera filmet han hele tiden.

Da skredet stoppet satt han bom fast i snøen opp til lårene, men klarte å grave seg ut ved hjelp av en spade. Den gang sa han til friluftsmagasinet Fri Flyt at de skulle ha snudd, og det var en feilvurdering å velge å kjøre den dagen, men at han lærte å ha mer respekt for snøen.

Vil prege miljøet

Skredulykken i Sunndalsfjella der fire menn omkom, vil påvirke alle i skimiljøet, mener redaktør for Fri Flyt, nbsp;Erlend Sande.

– Dette gjør et sterkt inntrykk på alle i dette miljøet som driver med toppturer. Området de kjørte i er et av de fineste i hele Norge.

Mange lurer på hvordan fire så erfarne skikjørere kunne legge i vei på en sånn tur når værforholdene var så vanskelig.

– Det er jo ikke mulig å få vite akkurat hva som skjedde, men dette er karer som er mye ute i naturen. Så de ville nok ha mer eksponeringstid i fjellet, og strukket grensene i forhold til vær- og føreforhold. De kjente jo området godt, og mente vel det var trygt, sier Erlend Sande.

Flere saker fra Innlandet