Hopp til innhold

Bedragerisak utsatt - siktede husker ikke alt

Torsdagens rettssak mot en tidligere bankansatt som er siktet for å ha svindlet banker for 16,8 millioner og forsøk på bedrageri for 2,7 millioner kroner, er utsatt til over sommeren.

Sparebanken Hedmark

GROVT BEDRAGERI: Den tiltalte kvinnen skal ha jobbet i en avdeling i Sparebanken Hedmark som hadde med lånesikkerhet å gjøre, og har nå erkjent bedrageri av en rekke finansinstitusjoner og banker.

Foto: Harald Chr. Eiken / NRK

Saken er en av de største svindelsakene i sitt slag i Hedmark, og skal ha foregått i en periode på seks år, fra 2006 til 2011.

Kvinnen, som jobbet i Sparebanken Hedmark, har kommet med en uforbeholden tilståelse. Dermed skulle saken behandles i Sør-Østerdal tingrett på torsdag og fredag, men er altså utsatt.

– Saken skulle gå som en tilståelsessak noe som forutsetter at hun husker alt hun er siktet for, noe hun ikke gjør. Det er mange punkter i siktelsen og mange papirer så hun har mistet oversikt og husker ikke alt hun er siktet for, sier aktor i saken, politiadvokat Richard Røed.

Han sier det er mange forhold over en lengre tid som kvinnen er siktet for, og det er lett å miste oversikten. Saken blir utsatt til over sommeren.

– Saken vil nå gå som en vanlig rettssak i Sør-Østerdal tingrett.

Avslørt da hun søkte nytt lån

Hun er siktet for 67 tilfeller av grovt bedrageri, to tilfeller av forsøk på bedrageri og 37 tilfeller av dokumentforfalskning. Det samla beløpet i siktelsen er på 19,5 millioner kroner.

Siv Stenseth

Informasjonsdirektør i Sparebanken Hedmark, Siv Stenseth.

Foto: Frode Meskau / NRK

Det var for to år siden de ansatte i Sparebanken Hedmark oppdaget at en av deres tidligere ansatte ikke hadde rent mel i posen. Kvinnen ønsket da et privat lån på 250 000 kroner.

– Bedrageriet ble oppdaget ved at vedkommende søkte om et nytt lån. En gjennomgang av sikkerheten, altså verdien av den eiendommen som var lagt til grunn for den lånesøknaden, viste at det ikke stemte, sier informasjonsdirektør i Sparebanken Hedmark, Siv Stenseth.

Strenge rutiner

Saken ble anmeldt til politiet. Ved å forfalske dokumenter og underskrifter har kvinnen gjennom nærmere seks år lurt til seg penger fra cirka 30 forskjellige banker og finansinstitusjoner.

– Bedrageriet har skjedd gjennom dokumentforfalskning. Det er vanskelig for banker å gardere seg mot. Det ser vi jo her når det er 28 banker som er involvert. Heldigvis skjer det svært sjeldent. Det er klart at personen hadde god innsikt i hvordan man jobber med sikkerhet og dokumenter i en bank, sier Stenseth.

Lånene varierer fra 10 000 kroner til 2,5 millioner kroner. Sparebanken Hedmark har rutiner som skal avsløre denne type svindel.

– Vi har rutiner for å avsløre dokumentforfalskning og kobler inn skriftgranskere dersom vi er i tvil. I enkelte tilfeller blir bankene lurt, slik som i denne saken. Svindel er dessverre ikke noe vi kan garantere oss mot.

– Stor sak

Richard Røed

Aktor i saken, politiadvokat Richard Røed.

Foto: Frode Meskau / NRK

Da saken ble kjent i media i mars sa politiadvokat Richard Røed til NRK at de ser svært alvorlig på saken.

– Det er store beløp og mange låne- og finansieringsinstitusjoner som er forledet og det har pågått over veldig mange år. Det er spesielt kritikkverdig at det er en bankansatt som har stor tillit som har brutt denne.

Til tross for at hun har lagt alle kort på bordet, har ikke aktoratet oppfattet henne som spesielt samarbeidsvillig.

– Hun har erkjente de straffbare forhold etter hvert som de har blitt presentert for henne. Tilståelsene har kommet etter etterforskningen, så her har politiet måttet finne bevis først, sier Røed som er aktor i saken.

– Følte press fra familien

Kvinnen har forklart at hun følte et press fra familien om å bidra med penger, og dette var årsaken til bedrageriene.

Kvinnens advokat har tidligere sagt til NRK at den siktede så fram til å få rettssaken unnagjort.

– Hun har levd under et stort press i mange år og ønsker nå å bli ferdig med domsavsigelsen så raskt som mulig for å komme seg videre her i livet. Dette er en enorm belastning for henne, og presset har ligget der fra den første straffbare handlingen i januar 2006, og frem til i dag, sier advokat Aina Tvengsberg.

Flere saker fra Innlandet