Hopp til innhold

Vil lokke datagiganter til Rendalen

Rendalen i Hedmark er en av flere norske kommuner som vil etablere serverparker. Tanken er at dataselskaper med behov for stor lagringsplass vil etablere seg her i fremtiden.

Facebook i Luleå

GIGANTISK: Facebooks datasentral i Luleå. Rendalen og flere andre norske kommuner håper på en lignende etablering.

Foto: Pressebilde

Facebook er allerede på plass i Luleå i Nord-Sverige, i likhet med Wikileaks, som har store mengder data lagret i fjellet hos naboen i øst. Andre datagiganter har de siste årene etablert seg i Finland og på Island, og nå prøver norske kommuner å lokke til seg datagigantene.

Forskjellen på verdens datanavle i Silicone Valley og norske småkommuner er stor. Men det er mange årsaker til at dataselskapene velger å lagre datamengdene langt unna hovedkvarterene.

Skandinavia frister med store ledige arealer, god tilgang på strøm og et naturlig kaldt klima. Det siste er viktig for å kjøle ned de enorme datamaskinene som brukes til lagringen.

Mark Zuckerberg

I SVERIGE: Facebook-sjef Mark Zuckerberg lagrer dataene i Luleå i Nord-Sverige.

Foto: ROBERT GALBRAITH / Reuters

Miljøvennlig kraft og gunstig klima

Spesialrådgiver Geir Jacobsen forklarer at norske kommuner passer bra fordi de har miljøvennlig kraft, stabilt kraftnett, konkurransedyktige priser, mye plass og gunstig klima. Forholdene ligger dermed til rette.

– Er dette en helt ny industri?

– Ja, jeg vil si det. Dette er en kraftintensiv men samtidig miljøvennlig industri.

Eksempler på internasjonale selskaper som har etablert seg i Norden er Facebook i Luleå, Google i Hamina i Finland og Opera og BMW på Island. Det har skapt tusenvis av arbeidsplasser.

– Det er arbeidsplasser i selve datasenteret, det har også vist seg ringvirkninger som gir fem til ti arbeidplasser per arbeidsplass i senteret. Så dette kan bli viktig for kommunene, forklarer Geir Jacobsen.

200 datasentre innen 2020

For det gjelder å være klar når henvendelsene kommer. Jacobsen i Innovasjon Norge sier at behovet for grønne datasentre er økende.

– Behovet er både stort i Norge og i verden. Bare i Vest-Europa snakkes det om at det skal utvikles 200 store datasentre fram til 2020, forklarer han.

Mange private aktører ønsker å investere i grønne datasentre, ifølge Jacobsen. Og mange kommuner er interesserte i å tilrettelegge.

– Vi har veldig gode muligheter til å ønske denne nye næringen velkommen i Norge. Det betyr at det er flere kommuner som kan være konkurransedyktige i markedet, sier spesialrådgiveren.

I gang med utbygging
Norvald Illevold, ordfører i Rendalen

KALDT: Ordfører Norvald Illevold mener at klimaet er et av fortrinnene i Rendalen.

Foto: NRK

Rendalen er en av flere norske kommuner som nå vil etablere serverparker for å være klar når større eller mindre dataselskap melder sine behov. Kommunen har startet reguleringen av et område på Kvernesmoa, mellom elva Mistra og Stortjønna. Området kan bli starten på et industrieventyr for den lille kommunen - hvis alt klaffer.

– Det hele startet en sen kveld hvor jeg fikk en telefon, hvor det ble spurt etter et flatt område med god byggegrunn, i stabilt og kaldt innlandsklima, forklarer ordfører Norvald Lillevold.

Det er mye hemmelighetshold rundt temaet, men etter henvendelsen regulerer kommunen nå et halvannet kvadratkilometer stort område til serverpark. Også Tynset, Alvdal og Røros har fått henvendelser om aktuelle områder for en serverpark.

– Vi vet ikke om det blir noe av, men da har vi iallefall gjort en områderegulering. Dermed er det klart for en eller annen virksomhet, uansett om det blir serverpark eller ei, sier Lillevold.

Flere saker fra Innlandet