Hopp til innhold

Sniker seg vekk for å ta seg en blås

Kongsvinger kommune har røykeforbud, men det biter ikke på innbarka røykere. Kommunen vil likevel ikke gjøre noe med de som omgår regelverket.

May Britt

Fagforeningslederen May Britt Sletten er en innbitt røyker og bruker matpausen til en blås i ute i vinterkulda.

Foto: Vera Wold / NRK

– Det er mye bra med røykeloven, men jeg synes de har gått noe for langt, sier røyker May Britt Sletten (63), mens hun tar seg en blås i den ubetalte matpausen på fast plass utenfor kommunal grunn.

Hvor mange kommuner som har innført røykeforbud, fins det ingen oversikt over. Men organisasjonen Røykfritt Miljø Norge har inntrykk av at stadig nye kommuner blir røykfrie. Blant de nyeste er Eidskog og Kongsvinger.

Men forbud biter ikke på innbarka røykere. De finner bare nye røykeplasser litt lenger unna.

Røykerne er blitt drevet fra skanse til skanse i årevis. Kongsvinger kommune har innført totalt røykeforbud på sin grunn. Men innbitte røykere ofrer matpausen og finner seg nye røykeplasser. Det har lederen Fagforbundet, May Britt Sletten og kommunens personalsjef, Tove Hendnes (61), gjort. De tviholder på røyken.


Kongsvinger har hatt røykeforbud i en måned. Før forbudet kom, fikk de stå ved inngangen til kommunen og fylle de romslige askebegerne etter at de ikke lenger fikk lov til å røyke inne mens de jobbet.

Sletten er godt innrøykt etter 50 år med tobakk, og minnes hvordan det var for noen tiår siden.

– Jeg har vært tillitsvalgt i kommunen i 23 år, og de første møtene jeg var på da, både politikske og administrative, så røyka vi. Men det var ikke noe behagelig, selv ikke for oss som røyker. Så det er mye bra med røykeloven, men jeg synes det har gått noe for langt.

– Ikke politiaktig

Ikke langt unna sitter personalsjef Tove Hendnes i Kongsvinger kommune, med god utsikt over gata hvor røykerne forsvinner bort fra kommunens eiendom i de ubetalte spisepausene sine. Andre steder må røykerne gå adskillig lenger og står bak skur for å ta seg en blås.

May Britt Sletten

May Britt Sletten har røykeplass under tak på privat grunn.

Foto: Vera Wold / NRK

– Erfaringene etter en måned med røykeforbud er gode, mener hun.

– Noen arbeidsplasser vet godt hvordan man skal håndtere det og har systemer for det, mens andre har litt krøll for å få det til. Det går greit så lenge man ikke er politiaktig, men heller løsningssorientert.

– Hva slags krøll tenker du på?

– At det kan bli diskusjoner om hva som er nøyaktig kommunens eiendom og ikke. Om når arbeidstida begynner og slutter når man har fleksitid, ikke sant. Her må man være litt rund og finne løsninger.

– Kjempeenkelt

– Har dere noen ris bak speilet?

– Nei, det har vi ikke. Jeg tenker kjempeenkelt at når kommunestyret har forbudt det, så skal vi følge opp det.

– Men griper dere ikke litt mye inn i folks behov og privatliv?

– Ikke med dette vedtaket, for det er tillatt at folk kan røyke i pausen sin. Det er også tillatt at folk røyker hvis det ikke er på kommunens grunn ,selv om det er i arbeidstida.

At kommunen har gode hensikter med forbudet og ønsker å bedre helsa til de ansatte, skjønner Sletten.

– Det er et argument, for alle vet jo at det ikke er bra å røyke. Men det må vi styre sjøl, tenker jeg. Og tenker de på helsa, burde de også ta andre framstøt, også i forhold til arbeidsmiljøet generelt.