Hopp til innhold

Rekordpågang for taperforeningen

Aldri har så mange tatt kontakt med stiftelsen Rettferd for taperne som i år. Generalsekretær Ola Ødegaard tror det skyldes at flere tør å ta opp sakene sine.

Generalsekretær i Rettferd for taperne, Ola Ødegaard
Foto: Jorun Vang / NRK

- Det finnes mange slag av barnehjemsbarn og alle er ikke blitt gjort oppmerksomme på at det eksisterer en oppreisningsordning før de senere år, sier Ola Ødegaard.

Han tror det er en av grunnene til at Rettferd for taperne i år har hatt 201 nye henvendelser, 20 flere enn i 2012. Det er ny rekord. 30 millioner kroner ble utbetalt fra stat og kommuner.

Sørger for rettferd for taperne

Redd for å ikke bli trodd

Ola Ødegaard tror mange har vært redd for å å ta opp sakene sine om at de har blitt utsatt for overgrep eller tapt skolegang fordi de har vært redde for å ikke bli trodd.

Familier holder tilbake det de vet i frykt for at det rammer dem selv.

Ola Ødegaard, generalsekretær i Rettferd for taperne

De siste 8 årene har det eksistert en oppreisningsordning som flere kommuner har oppretta for de som har vært utsatt for overgrep. Men fortsatt er det bare 187 av 329 kommuner som har denne ordningen.

- Det er bekymringsfult at de ikke ser sitt eget ansvar, sier Ødegaard.

Han viser til at barne, ungdoms og familiedepartementet som har utbetalt erstatninger forlanger at også kommunene tar sitt ansvar.

Fikk 725 000 kroner

Av sakene som stifelsen Rettferd for taperne har jobbet med i år som Ola Ødegaard husker best er den nå 68 år gamle kvinnen som fikk utbetalt 725 000 kroner av Moss kommune etter at hun ble plassert på spesialskolen Trogstad i Østre Toten.

Hun kom dit som 14-åring og skal ha blitt utsatt for seksuelle overgrep og omsorgssvikt.

- Etter at saken ble kjent har flere henvdendt seg for det viser seg at hun ikke var alene om det, sier Ødegaard.

Trapper ned

Ola Ødegaard som sjøl var barnehjemsbarn startet stiftelsen Rettferd for taperne for 20 år siden. Til våren trapper han ned til halv stilling som generalsekretær.

- Jeg har jobba mye og denne virksomheten tar på følelseslivet også. Men det har vært en glede å bidra til at så mange har fått den oppreisning de fortjener og et verdig liv, sier han.