Hopp til innhold

Reinkjøtt fra Elgå til tallerkener i Dubai

Nordmenn spiser så lite reinsdyrkjøtt at det havner rett på lager. Reineiere ser etter markeder utenfor landets grenser, og reinsdyrkjøtt fra Femundsmarka kan havne på tallerkenene i Dubai.

Reinsdyr i gjerdet

Laber interesse for reinsdyrkjøtt i Norge gjør at reineiere nå ser etter nye markeder utenfor Skandinavias grenser.

Foto: Maret Inga Smuk / NRK

Harry Dyrstad

Harry Dyrstad ser etter nye marked for reinsdyrkjøtt.

Foto: Privat / NRK

– Når det viser seg at det finnes nok av folk i verden som virkelig har lyst på reinkjøtt, ja så må vi sende dit da, sier slakter Harry Dyrstad fra Binde i Nord-Trøndelag.

Slakteren i Vilteksperten så seg lei på alt reinsdyrkjøttet som hopet seg opp på lageret. Sammen med flere reineiere i Elgå i Hedmark ser han nå etter nye markeder for å selge det eksotiske kjøttet, og flere har nå meldt sin interesse.

Stor internasjonal interesse

Nordmenn måtte ha fortært 300 gram reinsdyrkjøtt i året for at reineiere skulle fått solgt alt kjøttet sitt. Men det gjør vi ikke. Dermed begynte Dyrstad å se etter muligheter utenfor Norges grenser.

– Ja, i Dubai, og i Kina også for den del, var de veldig interesserte i reinkjøtt, forteller Dyrstad.

Fra nyttår kan reinsdyrkjøtt fra Femundsmarka havne på tallerkener i blant annet Dubai. Og det til stor lettelse, slakteren har nemlig lagt ned et og et halvt års arbeid og brukt 200 000 kroner for å komme seg inn på det utenlandske markedet.

– Nå har vi fått lov fra myndighetene til å sende det første lasset med reinsdyrkjøtt til Nederland, opplyser Dyrstad, som kan fortelle at Belgia og Tyskland også har meldt sin interesse for kjøttet fra nord.

Gikk ned i lønn

For Ristin Mortensson og de andre reineierne i Femundsmarka Vilt og Mobilslakteri er dette svært gode nyheter. For lite salg og opphoping av reinkjøtt på lager førte til at prisene på kjøttet sank med 35 prosent for to år siden.

– Enhver som er nødt til å gå ned i lønn med 35 prosent begynner å tenke hva kan jeg gjøre for å forbedre min egen økonomi, sier Mortensson.

Dermed inngikk reineierne på Femundsmarka et samarbeid med slakteren i Nord-Trøndelag. Før helga slaktet de 283 reinsdyr – de første i årets slatesesong – som nå gjøres klar for salg til utlandet. Mortensson synes det er spesielt spennende at land utenfor Skandinavia viser stor interesse for kjøttet.

– Det er veldig oppløftende for oss reineiere, for det er et lyspunkt som sier at vi kanskje kan gjøre markedssituasjonen for produktet vårt bedre, sier hun.

Flere saker fra Innlandet