Hopp til innhold

Regjeringen opphever boplikt og odelslov

– Vi tror dette er en riktig vei å gå for å få flere unge til å ta over gårdsbruk, sier stortingsrepresentant Kjetil Kjenseth (V) om landbrukspunktene i plattformen til den nye regjeringen.

Landbruk, bonde, bønder

Kjenseth mener at dagens ordning, hvor odel er kvalifiseringskriterie for å overta en gård som er i familiens eie, ikke stimulerer til å få flere unge inn i landbruket.

Foto: Martin Kierstein

Den nye regjeringen som består av Høyre og Frp vil oppheve boplikt, odelslov og konsesjonsplikt. I sin politiske plattform skriver Høyre og Fremskrittspartiet at de vil «gi den enkelte bonde større råderett over egen eiendom ved å oppheve konsesjonsloven, boplikten, delingsforbud og priskontroll.»

– Det partiene legger fram om landbruk, stemmer godt overens med det vi ble enige om samarbeidsavtalen med Venstre og Krf, sier Kjenseth.

Han tror de nye bestemmelsene vil få mye å si for landbruksfylkene Oppland og Hedmark.

Krevende rekruttering

– Det er sånn at rekruttering til landbruk er krevende, og vi tror dette er en riktig vei å gå for å få flere til å ta over gården etter foreldrene, forklarer Kjenseth.

Kjenseth mener at dagens ordning, hvor odel er kvalifiseringskriterie for å overta en gård som er i familiens eie, ikke stimulerer til å få flere unge inn i landbruket.

– Mange unge vil inn i landbruket, men blir stående på utsiden fordi de selv ikke er oppvokst på en gård. Det er ikke nok gårdsbruk som blir lagt ut for salg, sier venstrepolitikeren.

Han mener at det er viktig at det bor folk på gårdene som også vil drive gården, men at de rødgrønnes politikk med konsesjonsplikt ikke har vært vellykket.

– Det å pålegge noen å drive en gård har vist seg å ikke fungere. Vi vil ha bolyst, og ikke botvang, sier Kjenseth.

Frykter tomme hus

Leder i Oppland bondelag, Trond Ellingsbø, frykter at opphevelsen av konsesjons- og boplikt vil føre til at gårder vil bli kjøpt opp - uten at det blir boende folk der.

– Mange er nok skeptiske til at det åpnes opp for at gårder og bruk nå kan brukes som feriested, når det ikke er noen lov som regulerer boplikt, sier han.

Han er likevel opptatt av at den nye regjeringes forslag til landbruk må prøves ut i praksis for det konkluderes.

– Det er viktigere enn at man skal tvinge sammen en ideologi, det går an å finne gode løsninger med god dialog, avslutter han.

Flere saker fra Innlandet