Hopp til innhold

Puter med gamle fotografier

Et blinkskudd av en reinsdyrflokk i frostrøyk har havna på puter i de tusen hjem. Fotografen er en 82 år gammel friluftsentusiast fra Vågå.

Et blinkskudd av en reinsdyrflokk i frostrøyk har havna på puter i de tusen hjem. Fotografen er en 82 år gammel friluftsentusiast fra Vågå. Nå skal flere av Kjell Andersens bilder finne vei fra foto til puter og dynetrekk.

Bomullsputer med fototrykk av dyr, lyngblomster og fjell. Det er varemerket til gründerne Johanne Granly Kristiansen og Marianne Skogstad i bedriften Fevril på Otta.

De leter i gamle fotoalbum hos lokale hobbyfotografer etter motiver fra Gudbrandsdalen som de kan bruke på puter og andre tekstilprodukter. En av de mest populære putene har et bilde fanget av en 82-åring.

Jakten på flotte foto førte nemlig damene til pensjonist Kjell Andersen i Vågå. De dro hjem til den kvikke hobbyfotografen og fikk se reinsdyrbildet hans som hang på stueveggen. Da var de ikke i tvil. Dette bildet ville de trykke på ei dunpute i bomullscanvas.

Fevrildamene og putefotografen

VELLYKKET SAMARBEID: Kjell Andersen stikker innom Fevril-damene for en prat om nye fotomotiv.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Tok blinkskuddet på skitur

Friluftsmannen Kjell Andersen fra Vågå har alltid med kamera ut på tur. Motivet av tamreinflokken fanga han en vinterdag på Lemonsjøen i Vågå.

– Jeg var ute på ski da jeg fikk høre at reinen skulle flyttes. Så møtte jeg på dem og så tåka og frostrøyken, ja så bare knipsa jeg da, blunker Andersen lurt.

Han tror mer på tilfeldigheter enn planlagt fotojakt. Han er sikker på at været og lyset den dagen han møtte reinsflokken gjorde bildet spesielt bra.

– Det er en stor følelse at folk kan ligge tett inntil kunstverket mitt, sier fotografen om at reinsdyrbildet har havna på puter rundt omkring i de norske hjem.

«Han far lærte meg å bruke augo»

Ola Nesset med melkespann

OLA NESSET MED MELKESPANN: Kjell viser farens gamle fotografi som er havnet på et håndkle.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Fevril-damene fant et skattkammer av nye og gamle fotografier hos den 82 år gamle hobbyfotografen. Kjell Andersen lærte å fotografere på alle fjellturene med faren Torleif. Noen av de gamle svart-hvitt-motivene har fått nytt liv, som trykk på kopphåndklær og puter.

Når Kjell kommer innom interiørbutikken til Fevril i det nedlagte ysteriet på Otta, har han med flere gamle og nye fotografier i mapper og album. Noen av dem ble knipset av faren i mellomkrigstida. Marianne og Johanne ser flere bilder som kan egne seg som fremtidige trykk på bomullscanvas.

82-åringen godblunker stadig til damene, men overlater til dem å avgjøre om fotografiene hans egner seg eller ikke. Den entusiastiske hobbyfotografen snakker ivrig om selve øyeblikket når du er på rett sted til rett tid.

Takket være interessen fra Husfliden ble putene våre kjent over hele landet.

Marianne Skogstad, Fevril AS

Sydde selv

Det skulle vise seg at mange ville ha puter med Kjell Andersens reinsdyr og andre motiver fra Gudbrandsdalen. Fevril-damene starta i det små, og i begynnelsen sydde de putene selv med god hjelp av en møbeltrekker på tettstedet Lalm i Vågå. De brukte lang tid på å finne et trykkeri som klarer å produsere på så store stoffstykker og måtte til slutt over svenskegrensa.

– Vi jobber mye med detaljene og fargene i trykken, og ser fort om et fotografi vil fungere. Det har vært mange stoffprøver att og fram til Sverige, sier Johanne Granly Kristiansen.

Flere av butikkene til Norsk Flid har valgt å kjøpe inn putene til Johanne og Marianne. Produktrådet til Norsk Flid likte fotografiene fra bestefars fotoalbum, bruken av lokale fotografer og syersker og kvaliteten på det ferdige produktet.

Kristin Landmark, butikksjef i Norsk Flid Husfliden Lillehammer

PAKKELØSNING: Kristin Landmark, i Norsk Flid Husfliden Lillehammer med puteposer fra Fevril

Foto: Ruth Barsten / NRK

Puter er så personlige. Vi har prøvd andre modeller uten å lykkes, men skepsisen forsvant da vi fylte vinduene med Fevril-puter og det ble full klaff.

Kristin Landmark, butikksjef for Norsk Flid Husfliden Lillehammer

Et lite stykke Norge

– Når folk får høre historien bak putene i det nedlagte ysteriet på Otta og litt om hvem som har tatt bildene, så vil de heller ha disse enn de masseproduserte du kan få i kjedebutikkene, hevder Kristin Landmark ved Husfliden i Lillehammer.

Putene med reinsdyr- og moskusmotiv er populære også blant menn og fjellfolk, sier butikksjefen. Langveisfarende turister dropper selve dunputa og kjøper kun trekket som er enkelt å ta med i bagasjen.

Morten Krogvold har sagt eg skal få gratis fotokurs, men eg har ikkje hatt ledig stund enno.

Kjell Andersen, 82-årig hobbyfotograf fra Vågå

Lokale motiv og fotografer

Andre bidragsytere med putemotiv er Rita Birkeland, som har fotografert gaupa som du kan se fra begge sider om du snur puta. Moskusen er knipset av Øyvind Buljo.

Se bildegalleri:

Både Johanne Granly Kristiansen og Marianne Skogstad skulle ønske de hadde mer tid til å lete i gamle fotoalbum i Gudbrandsdalen, for de vet at de finnes. De ser også etter lokale oppskrifter eller dikt fra området som de kan printe på puter og andre tøyprodukt.

Fevrildamene viser frem neste forsøksprosjekt; et dynetrekk med Kjell Andersens reinsdyrmotiv i på hele oversiden. De er ikke helt fornøyd med trykken ennå, men når den prosessen er over, tror de dette kan fenge kundene.

Pensjonisten pakker sammen bildene sine i bagasjerommet for å returnere til Vågå, mens Fevrildamene ser langt etter Kjell Andersens fotolerret av to arbeidskarer i svart-hvitt. Den lettbeinte 82-åringen i kortbukser og joggesko legger fotoapparatet løst i framsetet, klar til bruk hvis noe skulle dukke opp på hjemvegen.

Putefotografens første fotoapparat

GAMMEL ÅRGANG: Kjell Andersens første fotoapparat

Foto: NRK

Flere saker fra Innlandet