Hopp til innhold

Politiet kan for lite om Bitcoin-bruken

Betaling med digitale penger som ikke lar seg spore skaper problemer for politiet, som ikke vet hvor utbredt det er.

Bitcoin

INTERNETT-VALUTA: Bitcoin er en virtuell internettvaluta som kun eksisterer i digitale databaser.

Foto: GEORGE FREY / Afp

Bruk av digitale penger kan gjøre det vanskeligere for politiet å avsløre kriminalitet.

Årsaken er at verken avsenderen eller mottageren så lett lar seg spore.

Det finnes 16-åringer som betaler med den digitale valutaen når de betaler for narkotiske stoffer via lukkede nettverk, men politiet vet ikke hvor utbredt dette er.

Bitcoin

Bitcoin blir stadig mer populær.

Foto: STEPHEN LAM / Reuters

– Vi har ingen statistikk over problemstillingen i Norge, men som vi ser så er det en utfordring. Og ser man mot andre land så er det mange tilfeller der man kan bestille varer og tjenester på nett, betale med bitcoin og få varen tilsendt i posten, sier Espen Øyslebø i Follo politidistrikt.

Behov for kunnskap

Han har lest mye om bitcoins og erfaringer fra andre land. Den digitale valutaen oppsto for bare fem år siden. Ingen land eller banker kan påvirke verdien av bitcoin.

Bitcoin tillater anonymt eierskap og anonyme overføringer av verdier. Denne måneden holder Øyslebø foredrag for kolleger om den digitale valutaens muligheter for kriminelle. Og det er et behov for mer kunnskap på området, sier Per Olaf Nordli, leder for operativ seksjon ved Kongsvinger politistasjon.

– Før NRK tok kontakt med meg så visste jeg ingenting, men nå har jeg oppdatert meg og ser at det allerede har foregått over en viss tid. Vi kommer etter smått om senn får vi håpe, sier Nordli.

Politiet har de siste årene fått mange digitale utfordringer og undervisningsopplegget ved Politihøgskolen er under endring.

– Vi har et stort arbeid i gang for å utvikle utdanningene i retning av digitalt politiarbeid. Vi søker å ligge langt fremme og skaffe oss innsikt i den nye utviklingen, slik som denne nye valutaen bitcoin, sier førsteamanuensis ved Politihøgskolen, Inger Marie Sunde.

Økende bruk av teknologi

Ifølge Kripos er det en tendens at kriminelle i større grad bruker teknologiske verktøy som gir dem muligheten til å utføre kriminelle handlinger anonymt. Det kan være kryptert e-post, nettskytjenester, lukkede internettfora – i tillegg til digital valuta som bitcoins som det er vanskelig å spore.

Omsetning av narkotika, deling av seksuelle overgrepsbilder og tradisjonell svindel er eksempler på kriminalitet hvor dette er utfordrende for politiet.

– Det gjør at politiet må tenke nytt med tanke på at kjøp og salg ikke foregår på de stedene det tradisjonelt har gjort, sier Øyslebø.

Betalte narkotika med bitcoin

En 16 år gammel gutt sør i Hedmark betalte marihuanaen han bestilte fra utlandet med bitcoin. Det fant politiet ut da de ransaket rommet hans etter at en narkotikahund snuste seg fram til en pakke med marihuana som var adressert til ham.

Ett år etter har gutten blitt dømt til en prøvetid på to år med urinprøver og samtaler med politiet. Flere i lignende situasjon kommer seg unna, tror Nordli ved Kongsvinger politistasjon.

– Det er antagelig mye mer utbredt enn vi er klar over. Pengene finnes jo i den enkeltes PC, og sendes elektronisk rundt i verden, og ut ifra min kjennskap til dette så er det veldig vanskelig finne spor, sier han.

Flere saker fra Innlandet