Hopp til innhold

Pilegrimer og stengte kirker

Hvert år vandrer mange pilegrimer fra flere byer i Europa til Nidaros. De skal rekke Olsok i Trondheim, kjent som dagen før Olav den hellige falt i slaget på Stiklestad i år 1030. På ferden møter de mange kirker som ikke har sommeråpent.

Dovre kirke

Dovre kirke har åpent i to uker i sommer. Mange pilegrimer rekker ikke besøke kirken når den er åpen.

Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø / NRK

Pilegrimene som vandrer til Trondheim møter mange stengte kirkedører på sin ferd. Pilegrimene har selv reagert på dette i flere år.

pilegrimleder

Daglig leder på pilegrimssenter Dovrefjell, Hans-Jacob Dahl reagerer på at kirkene ikke alltid er åpne for pilegrimene.

Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø / NRK

– Det vi erfarer når pilegrimene kommer til Trondheim og gir oss sin evaluering, er at svært mange etterspør åpne kirker. Noen oppfatter de som lukket hele tiden, mens andre opplever at de har begrensede åpningstider, sier Daglig leder på pilegrimssenter Dovrefjell, Hans-Jacob Dahl.

– Noe bør gjøres

Dovre kirke er en av kirkene som er kortest åpent i sommer. Kun to uker skal dørene være åpne, og kun i fem timer hver dag. Dahl mener noe bør gjøres.

– Jeg håper at de forskjellige menighetsråd, fellesråd og kirkelige råd ser at ansvaret deres er større enn den lokale menigheten der de holder til. Som kirke er vi et stort fellesskap, både nasjonalt og internasjonalt, og alle reisende bør få tilgang på kirkene våre, fortsetter han.

Bedre enn tidligere

Etter at pilegrimene har evaluert sin vandring har Pilegrimssenter Dovrefjell tatt grep. I år har det vært en liten bedring fra årene før.

– Jeg har henvendt meg til de kirkene jeg er ansvarlig for fra Otta til Trondheim, med en oppfordring om å åpne kirkene i større grad. Responsen på det denne sommeren er at vi har en forbedring fra tidligere år, men det er fortsatt en del igjen, sier Dahl.

Kirkevergen i Dovre kommune forstår at pilegrimene reagerer.

Kirkeverge

Kirkeverge i Dovre, Elin Marit Angard skjønner at pilgrimene reagerer på at de møter stengte kirkedører.

Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø / NRK

–Ja, det kan man skjønne. Det er jo slik at man gjerne vil besøke kirkene når man er ute og reiser, men dette er det vi klarer å få til med de ressursene vi har når det gjelder økonomi og frivillige, sier Elin Marit Angard.

Gått fra Danmark

Pilegrim

Steinar Pettersen startet sin ferd i Viborg. Han mener det er viktig at kirkene er åpne for de som vil besøke dem.

Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø / NRK

En av pilegrimene som har gått lengst er tysk-norske Steinar Pettersen. Han startet sin vandring den 2. juni i Viborg. Han har selv ikke merket så mye til at kirkene har vært stengte.

– Jeg har hørt fra andre pilegrimer at noen kirker ikke har åpent når de kommer, men jeg har selv ikke opplevd det, sier han.

Pilegrimen sier det er viktig at kirken er åpen for dem.

– Det er en plass for samling. Der kan vi avtale hva som skal skje videre den dagen, synge sammen eller høre noe fra bibelen sammen. Kirken er det fineste stedet du kan tenke den, avslutter han.

Flere saker fra Innlandet