Hopp til innhold

Orkla vil flytte fra Brumunddal til Elverum

35 ansatte i Orkla Foods i Brumunddal kan miste jobben hvis produksjonen blir flyttet til Elverum. – Dette gjør vi fordi vi er best tjent med det på lang sikt, sier kommunikasjonssjef Bjørn Brennskag.

Bjørn Brennskag

– Det gir bedre grunnlag for å prøve ut nye produkter, og gir en mer forsvarlig, sier kommunikasjonssjef i Orkla Foods Norge, Bjørn Brennskag.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Planene går ut på å legge ned syltetøyproduksjonen i Brumunddal i løpet av første kvartal neste år. Da kan 35 ansatte miste jobben. Produksjonen av Denja påleggssalater i Larvik, med 33 ansatte, skal fortsette ut 2015, før den flyttes til Elverum. Endelig vedtak om gjennomføring skal styret i Orkla Foods Norge gjøre i vinter en gang.

– Dette gjør vi fordi vi er best tjent med det på lang sikt. I Elverum får vi en større og mer robust fabrikk. Det gir bedre grunnlag for å prøve ut nye produkter, og gir en mer forsvarlig drift, sier kommunikasjonssjef i Orkla Foods Norge, Bjørn Brennskag.

Fikk beskjed i dag

Nora, Orkla Foods Norge, Brumunddal

Orkla Foods Norge foreslår å flytte Nora i Brumunddal til Elverum.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

De ansatte ble mandag orientert om planene i et allmøte.

Orkla Foods Norge vurderer å legge ned Nora Brumunddal fordi fabrikken til tross for mange gode kostnadstiltak opplever stadig svakere lønnsomhet. Dette skyldes et lavere salg, ifølge Paul Jordahl, administrerende direktør i Orkla Foods Norge.

– God og forsvarlig drift med en sunn økonomi på fabrikken er nødvendig for at vi skal kunne være konkurransedyktige på lang sikt. For å få til dette har ansatte og ledelse på Brumunddal gjort en god jobb med å tilpasse kostnadene til et fallende volum. Nå ser vi at det er vanskelig å kutte mer med dagens fabrikkstruktur, sier Jordahl.

Nye jobber i Elverum

Fabrikken i Elverum blir altså kraftig utvidet, samtidig som Brumunddal og Larvik mister arbeidsplasser, hvis planene vedtas. Noen av de ansatte i Brumunddal kan få ny jobb i Elverum, men ikke alle.

– Nei, ikke alle. Men det er helt åpenbart at vi får behov for kompetanse på Syltetøyproduksjon i Elverum, så vi får dermed behov for å ha med oss folk med slik kompetanse fra Brumunddal. Men hvor mange og hvem er ikke bestemt, sier Brennskag.

Dette skal nå drøftes med de tillitsvalgte og ansattes representanter.

– Dette er ingen gledens dag, verken i Brumunddal eller Larvik. Nedlegging er en trist beskjed å få, det forstår vi og det skal vi ha respekt for. Så skal vi drøfte og finne ut av hvordan vi skal gjøre dette, og vi har god tradisjon med å involvere de tillitsvalgte, sier Brennskag.

Håper å spare 15–20 millioner

Den totale kostnadsreduksjonen ved å legge ned i Brumunddal og Larvik, og flytte til Elverum, vil være 15–20 millioner kroner årlig, mener Orkla Foods.

Fabrikken i Elverum produserer i dag Toro-ferdigretter.

Administrerende direktør Paul Jordahl i Orkla Foods Norge roser i pressemeldingen de ansatte i begge fabrikkene som nå skal legges ned, for sitt arbeid med å redusere kostnader i takt med et fallende volum.

– Nå ser vi at det er vanskelig å kutte mer med dagens fabrikkstruktur, sier han.

Han omtaler tiltakene som en investering i fremtidig vekst.

– Vår ambisjon er å skape vekst og innovasjon av nye ferdigretter, syltetøy og salater. Å samle denne produksjonen på Elverum gir oss et fortrinn fordi dette er en god fabrikk med god infrastruktur, er det mest kostnadseffektive valget og har ledig areal, sier Jordahl.