Hopp til innhold

Ordfører: – Håper jeg aldri opplever noe lignende igjen

For ett år siden raserte den flomstore Veikleåa store deler av Kvam sentrum. Nå er husene igjen i ferd med å reise seg i bygda i Gudbrandsdalen og ordføreren krever at flomsikringen blir gjennomført.

I Kvam i Gudbrandsdalen har flomvann fra Storå har gjort stor skade

Dette er Olav Røssums mareritt. At bygda han bor i, senturm i kommunen han er ordfører i, igjen blir rammet av flom.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Olav Røssum

Ordfører Olav Røssum (SP) i Nord-Fron håper at sikringsarbeidene i Veikleåa kan bli fullført uten forsinkelser.

Foto: Arvid Torsgard / NRK
E6 Kvam ødelagt av flom

E6 gjennom Kvam fikk også store skader under flommen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Det jeg husker aller best er at folk kom inn på evakueringsmottaket. Mange av dem var kalde, redde og hadde forferdelige opplevelser i sine egne hjem, sier ordfører i Nord-Fron kommune, Olav Røssum.

Utrolige 180.000 kubikkmeter sand og stein kom farende ned gjennom Veikledalen. Husene langs elvebredden var forsvarsløse. Store deler av sentrum ble rasert. Det verste var kanskje dette: Det var bare to år siden sist det skjedde.

Elleve hus som sto langs Veikleåa fikk så store skader at det ikke var annet å gjøre enn å rive dem.

Bygger hus for tredje gang

Unn Tove Hansen og Helge Hansen

Unn Tove og Helge Hansen bygger hus for tredje gang. To ganger har hjemmet deres blitt rasert av flom.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Langs elvebredden bodde blant annet Unn Tove og Helge Hansen. De bygde huset sitt der for mer enn 30 år siden. Rett før flommen i 2011 var de ferdige med å restaurere huset. Så måtte de bygge på nytt. To år senere ble huset igjen rasert.

– Det er klart det er kjedelig. Det er det tredje huset vi bygger, så nå er det nok, sier Helge Hansen.

Han gleder seg til å sette seg i godstolen og slappe av når nyhuset endelig blir ferdig.

– Vi har stort sett bygd eller flytta sammenhengende de siste fire åra. Det blir godt å flytte ut av pappeskene, sier han.

Nederst i saken kan du se helikopterbildene fra hvordan det ser ut i Kvam og Veikledalen ett år etter flommen.

Lærdom fra 2011 holdt ikke

Nord-Fron kommune hadde lært etter flommen i 2011. De hadde lagt en evakueringsplan i tilfelle de så starten på en ny flom.

– Vi hadde forberedt oss på å evakuere Veikledalen dersom det falt mer enn 30 mm regn i løpet av en viss periode, sier Røssum.

Regnet kom og dalen ble evakuert. Etter 2011-flommen var det også gjort sikringsarbeider langs elva, så ordføreren trodde dette skulle holde.

– Men det fortsatte å regne. Elva brøt gjennom gang på gang og i løpet av fire-fem timer hadde vi evakuert hele Kvam sentrum. 260 personer. Det var fullstendig kaos, sier han.

Startet nytt sikringsarbeid

Olav Røssum

Røssum er oppe ved den bunnlastsperren som snart er ferdig. To til er planlagt.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Like etter flommen i 2013 begynte NVE å jobbe med sikring i Veikledalen og i Kvam. Tre «bunnlastsperrer» skal bygges oppover dalen. Den første nærmer seg ferdig, de to andre er ikke påbegynt.

– Denne bunnlastsperren kan tar imot omkring 6000 kubikkmeter, sier Røssum.

Vannet, tilsvarende normal vannføring, renner gjennom åpningen i sperren. Dersom det blir flom stopper den jord, stein og leire som vannet måtte føre med seg og dermed minimere skadene. Men den holder ikke lenge alene.

– Det er planlagt to større sperrer lenger opp i dalen, men vi har ikke fått midler til å bygge dem. Uten dem er ikke Kvam sentrum sikret, sier ordføreren.

Hele nabolaget flyttet

Nytt hus i Kvam

Det nye huset til Unn Tove og Helge Hansen tar form. Fortsatt er det en stund før de kan flytte inn.

Foto: Arvid Torsgard / NRK
Nybygging Kvam

Seks huseiere bestemte seg for å bygge opp husene sine noen hundre meter fra elvebredden. To flommer var nok.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Etter flommen i 2011 bygde Unn Tove og Helge Hansen opp igjen huset på den samme tomta. De to trivdes ved elvebredden og var trygge på sikringstiltakene som ble gjort i etterkant. Når de nå bygger på nytt, er huset flytta noen hundre meter bort fra elvebredden.

– Men flere av naboene har gjort det samme, så nabolaget er omtrent det samme, sier Unn Tove Hansen.

Det siste året har de leid en bolig i Ringebu. De har nesten daglig pendlet de drøye 30 kilometerne tilbake til Kvam, blant annet for å følge med på byggingen av det nye hjemmet deres.

– En blir jo rastløs av å ikke ha noe fast bosted, men nå ser vi enden på det og gleder oss til å komme på plass igjen, sier hun.

De tidligere byggeprosessene har lært dem ett og annet, så noen forandringer har de gjort på dette nye og forhåpentligvis siste huset.

– Dette blir nok drømmehuset, sier Helge Hansen.

– Ikke sikkert før alle sperrene er på plass

– Folk i Kvam er opptatt av at elva og sentrum skal sikres, slår ordføreren fast.

I år er det ingenting som tyder på at det kommer noen storflom i Gudbrandsdalen, men det tar tid å oppfylle løftene om flomsikring.

– Dersom det hadde kommet midler til å fullføre sikringsarbeidet, uten opphold, kunne alle de tre sperrene stått klare i løpet av et par år. Men før de er bygget, er ikke Kvam sikkert, sier Røssum.

Mangler rundt 100 millioner

Det trengs snaut 100 millioner for å bygge de to sperrene. I tillegg kommer ekstra tiltak som Nord-Fron kommune ønsker å gjennomføre leger opp i fjellet for å minimere flomfaren.

Da finansminister Siv Jensen la fram revidert statsbudsjett tidligere i mai hadde hun satt av 50 millioner til flomsikring, med et løfte om mer senere «dersom det er behov». Flere politikere fortvilte allerede da, selv om det ble understreket at regjeringa tar situasjonen på «det største alvor».

– Jeg håper virkelig stortingspolitikerne tar opp saken og finner penger til prosjektet. Fram til da må folk som bor i Kvam leve med usikkerheten, sier Røssum.

19. mai var vi ute med helikopter for å se hvordan det ser ut i Kvam og Veikledalen ett år etter. Her kan du bli med på flyturen.

Ett år etter flommen i 2013 var vi ute med helikopter for å se Kvam fra lufta.

Flere saker fra Innlandet