Hopp til innhold

Oppfordrer foreldre til å være bevisste når de inviterer til barnebursdag

BIRI (NRK): – Det betyr så utrolig mye for barn å bli invitert i en bursdag, sier rektor Kristin Maria Myrland Skibenes.

Rektor Kristin Maria Myrland Skibenes snakker med tre elever i skolegården.

ALLE MÅ MED: Rektor Kristin Maria Myrland Skibenes er tett på elevene på Skrinnhagen skole på Biri. For elevene betyr det mye å bli invitert på bursdager, og rektoren oppfordrer foreldre til å være bevisste i forhold til hvordan slike bursdager blir arrangert.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Sjefen ved Skrinnhagen skole på Biri i Gjøvik sier at foreldrene stort sett er flinke til å inkludere når det skal arrangeres barneselskaper, men at de av og til opplever situasjoner som er triste.

– Det kan for eksempel være at noen jenter på et trinn ikke blir invitert, og det blir utrolig synlig. Det henger ofte sammen med flere ting. Der synes jeg at foreldrene kan være veldig bevisste og tenke at i en gruppe på 13 barn så er det ikke slik at to-tre barn ikke inviteres, sier Myrland Skibenes.

Kan få låne skolens lokaler

Skolen hun leder har 200 elever på 1. til 7. trinn og en meget klar linje på hvordan du skal forholde deg til hvem du skal be på bursdagene til dine håpefulle.

– Skal man dele ut invitasjoner på skolen skal alle guttene, alle jentene eller hele trinnet bes, sier Skibenes.

Hun forteller at skolen også kan legge til rette for å låne skolens lokaler hvis man har plassmangel når man skal arrangere bursdag.

– På de laveste årstrinnene er det mye inkludering og tanke om at alle skal være med. Jo eldre ungene blir, jo mer får de lov til å bestemme hvem som skal få være med. Det er gjerne da vi skulle ønske at det var lik praksis som det er lenger ned i klassetrinnene, sier hun.

– Det betyr så utrolig mye for barn å bli invitert i en bursdag, sier rektor Skibenes.

Mari Rysst

FORELDRESTYRT: Sosialantropolog og forsker på Høgskolen i Lillehammer, Mari Rysst, sier foreldrene ikke kan la barna styre hvem som skal bes på bursdagsselskap og ikke.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Foreldrene har ansvaret

Rektoren får full støtte fra forsker og sosialantropolog Mari Rysst ved Høgskolen i Lillehammer. Hun har sett nærmere på barns hverdagsliv gjennom feltarbeid i flere skoleklasser i Oslo og Lillehammer. En av tingene som barn er opptatt av i hverdagen er nettopp bursdagsfeiringer og hvordan de blir organisert.

– Jeg synes foreldrene har et stort ansvar. Hvis barn får bestemme selv hvem som skal inviteres i bursdager, så er jeg ganske sikker på at noen blir ekskludert. Jeg mener foreldrene skal styre dette når barna ikke har en inkluderende innstilling, sier Rysst.

– Hva bør de gjøre, da?

– Det er alle eller ingen. Er du gutt ber du alle guttene. Er du jente ber du alle jentene. Det er det som må være en regel!

Elevene Celine Furuseth og Magnus Strand i skolegården.

BA ALLE: Elevene Celine Furuseth Andersen og Magnus Strand er leder og nestleder i Elevrådet på Skrinnhagen. – Jeg ba alle jentene i klassen på min siste bursdag, og det var veldig morsomt, sier Cecilie.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Dyre bursdager ekskluderende

Mari Rysst har også funnet en annen interessant tendens som gjør at ekskludering kanskje er mer utbredt nå enn tidligere.

For stadig flere holder det ikke å arrangere bursdag hjemme med kaker og leker. De leier bowlinghaller, svømmehaller, klatreparker og ridesenteret for å gi sine barn en skikkelig feiring.

Flere saker fra Innlandet