Hopp til innhold

– Barna fikk ikke nok oppmerksomhet

Ellen Halvorsen merket at barna hennes var så sinte og masete etter de kom hjem fra barnehagen, helt du hun bestemte seg for legge vekk nettbrettet og mobilen mens barna er våkne.

Ellen Halvorsen

Ellen Halvorsens merket at på barnas humør at hun brukte for mye tid på smarttelefonen og nettbrettet og tok grep.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Inntoget av smarttelefonen og nettbrettet har for alvor et inntog i Norge. 60 prosent av befolkningen hadde tilgang på en smarttelefon i fjor, og vi surfet på nettet i gjennomsnittlig en og en halv time hver dag.

Ved hjelp av smarttelefonen og nettbrettet kan vi være tilgjengelige til enhver tid, så tilgjengelige at foreldre ofte glemmer å være tilgjengelige for dem de i utgangspunktet skal være tilgjengelige for, nemlig barna.

– De fikk ikke nok oppmerksomhet

Ellen Halvorsen er barnevernspedagog og har to små jenter på to og snart fem år. Hun hadde i en periode lagt merke til at barna ofte kunne være sure og sinte, masete eller klengete hjemme med foreldrene.

– Jeg undret på hva dette kunne komme av, og kom fram til at jeg gir dem for lite oppmerksomhet, forklarer Ellen.

Og oppmerksomhetstyvene viste seg å være telefonen og nettbrettet. Før jul var hun inne på tanken at disse duppedingsene tok for mye av tiden hennes, og ville ta grep.

– Jeg har et nyttårsforsett i år, og det er at jeg ikke skal bruke telefonen eller nettbrettet før barna har lagt seg, sier Ellen.

Og en uke inn i det nye året har det gitt resultater:

– Begge er mye blidere, spesielt eldstemann, som kunne bli veldig sint, og det har nok vært fordi jeg har brukt for mye tid på telefonen.

Mobilbruk

Smarttelefoner og nettbrett tar stadig mer av tiden vår, noe som kan gå på bekostning av barna.

Foto: Colourbox

– Barn ønsker å bli sett

Ellen tror man gjerne glemmer at barna reagerer på samme måte som vokse når de avbrytes av at foreldrene «bare skal sjekke noe på telefonen»

– Om en voksen hadde tatt en telefon når jeg prater med dem hadde jeg synes det var direkte uhøflig. Vi vil jo alle bli sett, og det føler barna også, de klarer bare ikke å si ifra på samme måte.

I stedet for å gi klar beskjed om at mamma eller pappa skal legge vekk telefonen, endrer barn gjerne atferd for å bli sett.

– De klarer ikke si «mamma jeg vil at du skal se meg og være sammen med meg nå». Da blir de frustrerte, klengete, masete og sinte når de blir oversett, forklarer Ellen.

Et økende problem

Anita Seterlien Olsson i Voksne for Barn sier dette er en økende problemstilling at barn føler de må konkurrere med telefonen om oppmerksomheten fra foreldrene. Hun sier det i verste fall kan føre til at barnet kan få atferdsvansker.

– For å utvikle seg sosialt, trenger barn å få tilbakemelding på atferden sin. Hvis foreldrene sitter med blikket ned i telefonen støtt og stadig får de ingen å reflektere med eller noen som setter grenser for atferden deres, påpeker Olsson, som sier det i verste fall kan føre til at barnet får dårligere evne til å ha medfølelse for andre.

Men dette er ikke bare et problem for småbarnsforeldre at vi bruker stadig mer tid på internett, ifølge Olsson:

– Den mellommenneskelige kontakten blir mindre og mindre, og det er en problemstilling vi må ta på alvor og sette ord på, hvis ikke kan konsekvensene bli alvorlige på sikt.

Sett av tid til å være utilgjengelig på nett

Ellen Halvorsen

Ellen tror årets nyttårsforsett vil være enkelt å holde

Foto: Monica Rikoll / NRK

Olsson sier det er viktig å planlegge tid både til å være tilgjengelig for barna og tiden for å være tilgjengelig på nett.

– Det blir litt som før i tiden, hvor foreldrene gjerne ville ha fred og ro til å lese avisen etter middag. Det samme burde gjelde for nettbruken, mener Olsson, som mener Ellen Halvorsens nyttårsforsett om å begrense bruken av smarttelefon og nettbrett er et glimrende tiltak.

Og Ellen er overbevist om at hun skal kunne holde nyttårsforsettet.

– Dette handler tross alt om barna mine, så det skal ikke bli noe problem å legge bort telefonen.