Hopp til innhold

Reingjetere frykter ulven

Reinkalvinga er snart i gang, men de siste åra har ulven blitt en stor fiende for de nyfødte reinsdyra.

Simle og kalv nær

Tamreinen utsettes for mange farer i kalvinga. Tradisjonelt er det ørn og jerv som utgjør den siste trusselen, men stadig flere ulv i innlandet utgjør en ny trussel.

Foto: Madeleine Lagergren

– De siste par åra derimot har det vært observert ulv her i området, og den er den største faren for nyfødte reinkalver, sier reingjeter i Fram Reinlag, Hallgeir Opdal.

Han er en av fem gjetere som hver dag er ute på viddene for å passe de 3000 dyra de har gående i området Huldreheimen, som ligger mellom Valdres og Gudbrandsdalen i Oppland.

Om få dager setter årets kalving i gang, og Opdal frykter at ulven skal ta de forsvarsløse kalvene.

– Ulven er lystmorder og kan ta flere dyr. Det ble nylig observert en ulv i Espedalen, det er bare to-tre timer herfra, så det er klart at jeg er bekymra, sier Opdal.

Store tap

Så sent som i januar ble to tamrein tatt av ulv i Engerdal. Reineier Jon Anders Mortensson var ikke fornøyd med situasjonen da NRK snakket med ham rett etterpå.

– Det er tungt og frustrerende å se hva ulven gjør i området. For det første taper vi dyr, og ulven bruker en rå framgangsmåte når den dreper. For det andre skaper dette panikk i flokkene, og gjør det vanskelig for oss å samle dem, sa Mortensson.

Fjelloppsyn i Engerdal, Bjørnar Johnsen, bekreftet at reinen var tatt av ulv.

– Det er høyst sannsynlig en og samme ulv som står bak, sa han til NRK.

Ørn og jerv tar flest rein

Hvert år mister Fram reinlag i Valdres en god del kalver. I fjor var et godt år, da mista de kun 150 dyr. Tradisjonelt er det ørn og jerv som har tatt flest reinskalver.

– Det varierer veldig hvor mange dyr vi mister. Vi har fått en del støtte til tilsyn, så i fjor fikk vi passet godt på og hadde derfor mindre tap. Året før derimot hadde vi store tap. Det hjelper å passe ekstra på, sier Opdal.

På landsbasis ble det i reindriftsåret 2012/2013 gitt erstatning for tap av 23000 tamrein. Det er gaupa og jerven som er verst på landsstatistikken, mens det i Huldreheimen også er mye ørn.

– Sjøl om vi kun mista rundt 150 dyr i fjor er det snakk om store økonomiske tap. Men det som er vanskelig med rein er å dokumentere nettop tap. Vi finner nesten aldri kadaver fordi reinen befinner seg på så store områder, forsetter han.

Reinkalv tatt av ørn

Denne reinkalven er tatt av ørn, men nå fryktes det at også ulven skal ta nyfødte reinsdyr.

Foto: Privat/montasje

Rovviltnemnda: – Vi er bekymra

– Det er klart Rovviltnemnda er bekymra for situasjonen med bakgrunn i tidligere år der ulv har vandret inn i Oppland, og har delvis oppholdt seg i kalvingsområdet for både tamrein og villrein. Det er krevende for dyreeierne og for villreinstammen, det sier leder i Rovviltnemnda i Oppland, Ivar Odnes.

Men han presiserer at ulveobservasjonene som er gjort ikke er bekrefta.

– Vi har ikke fått verifisert at vi har ulv i området, men vi er i tett dialog med Miljødirektoratet om hvordan vi skal håndtere en situasjon med ulv i Oppland, sier han.

Ivar Odnes

Leder i Rovviltnemnda i Oppland, Ivar Odnes, deler bekymringa for tap av reinsdyr.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

Ønsker mer tillit

I motsetning til andre beitedyr som sauer og kyr er reinen ute på beite året rundt. Derfor har de store flokkene også egne gjetere. Men til tross for gjeting hele året, får de ikke passet godt nok på. Hallgeir Opdal synes gjeterne sjøl kunne fått ta ut ulven.

– Jeg syns det burde bli vist mer tillit til oss som driver med dyr. Vi er ute hver dag og passer på, og det hadde kanskje vært fint å kunne ta ut skadedyrene når vi ser dem, sier Opdal.

Han håper at kalvinga vil gå greit for seg, og at ulven holder seg borte i disse avgjørende ukene for reinsdyra.

– Den første kalven bruker å komme 26. april. Det viktige da er at kalven får være i ro. Dette er den viktigste tiden for reinen, avslutter han.

Flere saker fra Innlandet