Hopp til innhold

Frykter ny krise i fastlandsindustrien

NHO og Fellesforbundet frykter oppsigelser i industrien på grunn av den økonomiske nedgangen i Europa. Bildelindustrien er spesielt utsatt.

Bilmekaniker endrer gummipakning.

TØFFERE TIDER: Bilindustrien kan få problemer med å eksportere deler til utlandet, etter at Europa opplever økonomisk nedgang. På bildet skifter en bilmekaniker gummipakning.

Foto: Frank May / NTB scanpix

Finanskrisa som i 2008 rammet Europa og Norge førte til store nedskjæringer i industrien over hele landet. Nå kan det samme skje igjen. Oljeindustrien kutter nå stillinger og frykten er at også industrien på fastlandet vil bli rammet.

Bjørn Sigurd Svingen

SKEPTISK: Avdelingsleder i Fellesforbundets avdeling Raufoss Jern og Metall, Bjørn Sigurd Svingen, frykter den økonomiske krisen som Fellesforbundet nå opplever.

Foto: Privat

– Inntil nylig gikk det jo veldig bra. Det hadde vi håpa at det skulle gjøre videre også, sier Bjørn Sigurd Svingen, avdelingsleder i Fellesforbundets avdeling Raufoss Jern og Metall.

Han representerer fagforeningene fra de ulike industribedriftene i næringsklynga NCE Raufoss, som til sammen har ca. 5000 ansatte. Bedriftene driver med eksportretta produksjon, hvor markedet kan svinge raskt.

– Under finanskrisa i 2008 ble 500 arbeidsplasser borte ganske kjapt. Det ble stor nervøsitet og reduksjon i bemanninga, sier Svingen.

Ekspertene advarer

Den økonomiske situasjonen i Europa gjør både ansatte og tillitsvalgte i bedriftene nervøse. Ekspertene bekrefter at det er det grunn til.

– Nå er det økonomisk stagnasjon i Brasil og Kina og i tillegg kommer krisa i Ukraina. Bilindustrien i Tyskland merker dette, da de har problemer med å eksportere varer. Dette er noe vi også får føle på i norsk økonomi, sier Rune Skarstein, førsteamanuensis i samfunnsøkonomi ved NTNU.

Christl Kvam

KONSEKVENSER: Leder for NHO Innlandet, Christ Kvam, tror industrien kommer til å merke den økonomiske krisa.

Foto: Knut Sveen

Også leder for NHO Innlandet, Christl Kvam, tror industrien kommer til å merke nedgangen.

– Det første som slår meg er at dette vil påvirke eksportindustrien i innlandet, særlig billeveransene. Bildelsproduksjonen på Raufoss er spesielt utsatt, sier hun.

Det strammes allerede inn i den norske oljeindustrien på grunn av synkende oljepris, og Kvam er klar på at all eksportindustri i Norge vil merke nedgangen i Tyskland dersom den blir langvarig.

Følger situasjonen nøye

De tillitsvalgte i Fellesforbundets avdeling Raufoss Jern og Metall følger nå den økonomiske situasjonen i Europa med hauekblikk.

Bildel-produksjon Raufoss

UTFORDRING: Det kan bli vanskeligere å eksportere bildelene som produseres på Raufoss i fremtida.

Foto: Mariann Bjelle / NRK

– Vi rår ikke over dette med ordresituasjonen, men vi er opptatt av hvilke rammevilkår vi har og hvilken beredskap vi har for å møte en ny krise, sier Svingen.

Han håper situasjonen ikke er så dramatisk som den ser ut som.

– Vi vet ikke om dette er en ny krise eller etterdrønningen av den forrige, men det er ikke bra når det er en krise i Tyskland, sier avdelingslederen.

Flere saker fra Innlandet