Hopp til innhold

Ny Gotaas-bok om bokse-tragedie

Brumunddals-forfatteren Thor Gotaas har samlet stoff om tater, sjømann og bokser Magnus "Wolf" Larsen i seks år. I dag kommer i ei ny bok om den ukjente historien.

Forfatter Thor Gotaas.

– Vi fant så mye stoff om Magnus Larsen at vi syntes han fortjente ei lita bok og løftes fram, sier forfatteren Thor Gotaas.

Foto: Stein S. Eide / NRK

– Dette er en utrolig historie om en tatergutt som var bortplassert på gård. Han var i fullt arbeid fra han var fem år og ble råsterk. Han banket opp fosterfaren sin. Han banket opp læreren sin, og rømte til sjøs som 14-åring. Han gikk i land i New York i 1920 og begynte å bokse, forteller Thor Gotaas. Han har som vanlig levd seg veldig inn i historien.

Magnus Larsen var fra Larvik, og hadde slekt på Skarnes.

Talentet som gikk til grunne

Den uvanlig produktive forfatteren og folkeminnegranskeren Thor Gotaas (47) har skrevet bøker om skisporten, løping, tatere og loffere.

Nå er Gotaas aktuell med sin 20. bok. Sammen med Roger Kvarsvik ved Sjøfartsmuseet i Bergen kommer Gotaas i dag ut med boka om Magnus Larsen, tatergutten som ble født mens familien var på reise i 1901.

– Det er en viktig historie. Magnus Larsen er et eksempel på mange norske sjømenn som gikk i land i Brooklyn i New York og bokset mot noen av verdens beste boksere. Han drakk for mye, rota med kvinnfolk, ble hjemløse og uteligger og døde 30 år gammel, sommeren 1931.

Tragedie


Gotaas kom over den tragiske historien Magnus "Wolf" Larsen under arbeidet med boka Ørkenen Sur; om den norske uteliggerkolonien i Brooklyn i New York på 1920- tallet.


– Vi fant så mye stoff om ham at vi syntes han fortjente ei lita bok og løftes fram. Slike folk er usynlige i historien.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bokcover. Magnus "Wolf" Larsen, bokser fra Larvik

Magnus var en av mange norske sjømenn som gik i land i New York og forsøkte å slå seg opp i mellomkrigstida. Da krakket kom, gikk titusenvis over ende og mange hundre nordmenn endte sine liv som uteliggere.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Gotaas har samlet stoff i seks år for å få fortalt den inntil nå ukjente historien.

– Han representerer en type ukjente mannfolk som er visket ut av historien. De dro til Amerika, søkte lykken og mislyktes. De døde der borte uten at de fikk fortalt hvordan det gikk. De vi hører om, er de vellykkede. Dette er en litt mer tragisk historie.

Banket opp av mafiaen


Magnus Larsen var en av mange norske sjømenn som gikk i land i New York og forsøkte å slå seg opp i mellomkrigstida. Da krakket kom, gikk titusenvis over ende, og mange hundre nordmenn endte sine liv som uteliggere.

– Det gikk bra for Magnus til å begynne med. Han ble amerikansk mester og proff i 1921 og ble spådd en lysende karriere. Det ble sagt at han hadde never som steikepanner eller skinker og de grove overarmene. Han arbeidet hardt i perioder
og drakk i perioder, og detgikk nedover med boksekarrieren. Han slo ned en mafia-kar i juni 1931. Da kom det tre andre mafia-folk og banket ham opp. Han ble lagt inn på sykehus dagen etter og døde der, 30 år gammel.

Skarnes-slekt


Karls Lindstrøm på Skarnes i Sør-Odal er i nær slekt med Magnus Larsen. Han sier det er bra vi får vite om den meget spesielle historin om en type mennesker historiebøkene sjelden beskriver.

– Jeg synes boka er bra skrevet, sier Lindstrøm.

– Jeg håper boka gir enda bedre innsikt i taternes historie og norsk utvandrerhistorie. Mange dro til Amerika uten planer om å bli der. Så kom krakket i 1929-30, og da var det mye vanskeligere å klare seg i New York. Og da gikk det også galt med Magnus. Han var kjendis i 20-åra, men gikk nedenom og hjem, men som alle likevel likte, slutter forfatter Thor Gotaas.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Flere saker fra Innlandet