Hopp til innhold

Nortura: - Forstår at det ble brudd

Styrelederen i Nortura synes det er feil av staten å ta fra de minste og gi til de største.

Arbeider ved Nortura i Førde

Nortura tror ikke landbruksoppgjøret vil føre til økt matproduksjon i landet. Her fra et av Norturas anlegg.

Foto: Bård Siem / NRK

Styreleder i Nortura, Sveinung Svebestad, er ikke overrasket over at det ble brudd i forhandlingene mellom bøndene og staten tirsdag.

– Jeg forstår veldig godt, ut ifra det tilbudet staten har kommet med, at faglagene kom til den konklusjonen at de valgte å bryte, sier han.

Han mener at elementene i dette tilbudet vil gi en av de kraftigste omleggingene av norsk landbruk på flere tiår.

– Og når de da kombinerer det med å redusere budsjettmidlene, så blir konsekvensene dramatiske for mellomstore og mindre bruk. Det er opplagt at det blir utfordrende å holde landbruksproduksjonen oppe, sier Svebestad.

Det er litt for tidlig å si noe om hvilke konsekvenser dette kan få for Nortura.

Sveinung Svebestad

– Produksjonen vil gå ned

Landbruksminister Sylvi Listhaugs mantra har vært at man må øke lønnsomheten og prioritere heltidsbonden. I praksis betyr det større og færre gårder.

Nortura-styrelederen tror produksjonen totalt vil gå ned.

– Det er elementer i dette som går på å satse på produksjon, og det synes jeg for så vidt er positivt. Men når en finansierer en sånn satsing ved å ta fra de mindre brukene, fører det i sum til at produksjonen vil gå ned. Jeg regner med at det ikke var meningen, sier Svebestad.

Han er positiv til at staten vil gi mer til de som har muligheten til å satse stort.

– Hvis man ønsker en sånn type omlegging, så tror jeg at den rette måten å gjøre det på er å gi noe til de som har muligheten til å produsere mer. Men man gjør det på feil måte ved å ta fra de minste og gi til de største, mener han.

Sveinung Svebestad, styreleder Nortura

Styreleder i Nortura, Sveinung Svebestad

Foto: Nortura

Usikkert hva det betyr for Nortura

Hva landbruksoppgjøret får å si for Nortura om det blir stående, er han usikker på.

– Men utfordringene de siste årene har jo vært at vi har hatt problemer med å holde produksjonen oppe, og vi ser at det er flere av de dyreslagene vi håndterer, som storfe, sau og lam, vi ikke er selvforsynte på, forteller Svebestad.

Han tror ikke statens forslag vil endre dette.

– Vi kan ikke se at vi skal klare å snu denne utviklingen med det jordbruksoppgjøret som er lagt fram i år, selv om staten gir noe mer til de aller største.

Flere saker fra Innlandet