Hopp til innhold

Vil stenge søppelanlegg etter rotteinvasjon

Naboene krever at søppelanlegget på Otta stenges, og har nå gått til politianmeldelse etter en invasjon av rotter. De hevder at anlegget drives uforsvarlig.

Se video av rottene på søppelanlegget på Otta. Nabo Frode Henning Killi filmet dem.

Denne uka ble det kjent at det har dukket opp en rottekoloni i og rundt søppelanlegget til Norddalen miljø AS på Otta. Anlegget ligger tett på et boligområde med 100 husstander. Nå er naboene lei.

– Anlegget må legges ned permanent. Nok er nok. Drifta på anlegget har vært uforsvarlig i flere år, sier leder i Sandbumoen velforening, Frode Henning Killi.

Nok er nok

Frode Killi, nabo

Han hevder naboene gjentatte ganger har klaget på lukt og at avfall spres med vind og fugler. I et brev til Fylkesmannen i Oppland krever velforeningen at driften ved anlegget opphører umiddelbart, og at anlegget fjernes i sin helhet.

– Det er de siste dagene observert rotter også inne i boligområdet, sier Killi.

Han hevder han så femti rotter på en ti minutters tur rundt på avfallsanlegget denne uka.

Anmelder selskapet til politiet

Velforeningen mener Norddalen Miljø AS bryter forurensningsloven ved måten de driver på, og viser blant annet til at de lagrer matavfall på anlegget.

Torsdag anmeldte de derfor selskapet til politiet.

For eieren av Norddalen miljø AS, Olav Tenden, var politianmeldelsen ukjent da NRK ringte ham fredag ettermiddag. Han innrømmer at ikke alt har vært som det skal være.

– Det har beklageligvis skjedd at matavfall har blitt liggende over lengre tid. Vi skal få rutiner som skal sørge for at det ikke skjer igjen, sier Tenden.

Samtidig setter han spørsmålstegn både ved størrelsen på den angivelse rotteinvasjonen, hvor rottene er kommet fra, og påstanden om at Nord-Gudbrandsdalen skal ha vært en rottefri sone inntil nå.

– Det er mange mulige kilder til udyr. Som et av få steder er det her fortsatt sekkerenovasjon, slik at folk setter matavfall i plastsekker etter vegen. Det er avskaffet alle andre plasser for ti år siden. Da må ikke noen komme og si at det ikke fins mus og rotter i norddalen. Der det fins åte fins det udyr.

– Hva tenker du om at naboene sier at de ønsker dere vekk?

– Sel kommune har jo solgt dette som et industriområde. Vi vil fortsette vår lovlige aktivitet, sier Olav Tenden.

– Har tatt hensyn til naboene

Norddalens miljøs søppelbiler

Norddalen miljø innrømmer at de har latt matavfall ligge for lenge på anlegget på Otta.

Foto: Norddalen Miljø

Selskapet ble etablert i 2006, og Tenden mener de i årene de har drevet avfallshåndtering på tomta har tatt hensyn til naboene.

Vi har prøvd å gjøre så godt vi kan.

Olav Tenden, Norddalen Miljø AS

– Det kan ha blåst ting ut av området, men vi har prøvd å rydde hver vår, sier han.

Han hevder de nå har sluttet å kjøre matavfall til Otta, og at innsamlet avfall de siste dagene er kjørt til Stryn.

Velforeningen på sin side mener Norddalen Miljø ikke har tatt klagene på alvor.

– Vi har mistet troen på at de klarer å ordne opp. De må ha visst om rottene på anlegget i lang tid. Først da lokalavisa slo opp saken denne uka tok de tak i det, hevder Frode Henning Killi.

Tenden i Norddalen Miljø avviser at han visst om at det har vært et stort problem. Et skadedyrfirma har nå satt opp rottefeller rundt på området, men de skal ikke ha fanget noen dyr etter to døgn, noe som får Tenden til å spørre hvor stort problemet er.

Skadedyrselskapet Anticimex oppgir til NRK at det kan ta to-tre uker før rottene er bekjempet, men dette kan være vanskelig å si nøyaktig.

Tiltakene som settes inn nå er ikke nok for naboene.

– Rotter formerer seg jo grassat. Vi krever at de også befarer boligområdet og skogen rundt, sier Killi, og viser til at det er sett rotter flere steder den siste tiden.

– Vi må ta problemet på vårt område, og så vet ikke jeg hva som tiltrekker rotter andre plasser, svarer Tenden.

Rotte

Hvor mange rotter det egentlig er i og rundt avfallshåndteringsanlegget på Otta, er naboene og eieren av anlegget uenige om. Dette er et illustrasjonsbilde.

Foto: ALEX BRANDON / AP