Hopp til innhold

Nå skal boksen åpnes etter 24 år

Den 24 år gamle boksen med surstrømming som sitter fast oppunder et koietak i Trysil skal endelig fjernes og åpnes. Og selveste surstrømmingskongen kommer på åpningen!

Boks med surstrømming

Boksen med surstrømming har est ut i løpet av åra og har kilt seg fast oppunder koietaket i Grøndalen.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Koieeier Inge Haugen i Grøndalen i Trysil er lettet.

Etter at han fant den gjenglemte boksen med surstrømming har han tenkt mye på hvordan han skal få fjernet den, uten at boksen ryker og det illeluktende innholdet setter seg i koieveggene.

- Jeg er glad for at jeg nå endelig ser ut til å bli kvitt boksen, sier han.

Les også: Her står en udetonert stinkbombe bom fast

Kilt seg fast

Boksen ble gjenglemt etter en livlig surstrømmingsfest i koia for 24 år siden. Med åra har boksen est ut og sitter nå bom fast oppunder koietaket.

- Jeg frykter at den skal eksplodere, sa Inge Haugen da NRK besøkte ham i Grøndalen for to uker siden.

Da historien om den gamle og mulig eksplosive surstrømmingsboksen ble kjent, strømmet det på med gode tips og råd om hvordan Inge kunne bli kvitt boksen.

Noen foreslo å ise den ned for å fjerne trykket, mens andre mente det ikke fantes annet råd enn å grave ned koia og bli kvitt problemet for godt!

Nå får Inge uventet hjelp fra Sverige, surstrømmingens hjemland.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

En boks med surstrømming ble gjenglemt etter en fest i Grøndalen i Trysil for 24 år siden. Boksen har est ut og kilt seg fast i en koievegg, og frykten er at boksen med det illeluktende innholdet skal eksplodere.

Kongen kommer

Nyheten ble nemlig fanget opp av svensk radio som tok kontakt med Ruben Madsen i Ulvö.

Madsen omtales som surstrømmingskongen i Sverige, og nå kommer han til Trysil for å hjelpe Inge Haugen.

- Jeg har aldri hørt om lignende. Dette må være rekord, sier svensken som er lidenskapelig opptatt av den svenske spesialiteten.

Madsen eier et lite salteri i Ulvö der han produserer surstrømming. Han er også grunnlegger av Surstrømmingsakademiet som skal verne om og fremme surstrømmingskulturen.

Nå vil han finne ut hvordan surstrømming ser ut etter å ha blitt lagret under dårlige forhold i 24 år.

Jeg vil åpne boksen for å se om det er fisk i den. Etter så mange år kan det hende at fisken har løst seg opp til en suppe og at det bare er bein igjen.

Ruben Madsen, surstrømmingsekspert

– Mener du alvor med å smake på innholdet?

- Ja, selvsagt. Måten fisken er konservert på gjør at innholdet ikke kan bli dårlig, hevder Madsen.

Inge Haugen ønsker svensken velkommen, selv om han ennå ikke vet sikkert hvordan han skal få fjernet boksen.

- Det må jeg tenke litt mer på, men mest sannsynlig vil jeg bruke spett og løfte deler av taket, sier Haugen.

Vil overbevise skeptiske nordmenn

Inge Haugen sier han ikke er interessert i å smake på 24 år gammel surstrømming, men Madsen vet råd.

Han vil overbevise skeptiske nordmenn om at surstrømming er godt, og tar med seg smaksprøver fra egen produksjon til Grøndalen.

Men det blir ikke klassisk surstrømming med rømme og løk.

- Jeg vil vise nye trender. Derfor blir det både rødløkmarmelade og eplekompott som tilbehør, sier Madsen.

Datoen for åpningen er allerede satt.

- Det blir den 18. februar, og alle som vil kan komme, sier Inge Haugen. Han er dermed klar for ny surstrømmingsfest 24 år etter den forrige.