Hopp til innhold

Mister pensjon hvis Elverum privatiserer sjukehjem

Ansatte over 55 år mister AFP-rettighetene sine dersom Elverum kommune privatiserer driften av sjukehjemmene. Kommunen kan spare 15 millioner året på privatisering, hevder utredning.

Elverum kan privatisere sjukehjem

Jotunhaugen sjukehjem kan bli privatisert

Foto: Elverum kommune

To av sjukehjemmene i Elverum egner seg godt for privatisering, mener utvalget som har lagt fram rapporten om konkurranseutsetting av institusjonstjenesten . Rådmannenes arbeidsgruppe har hatt hjelp av konsulentfirmaet Agenda Kaupang i arbeidet.

Utvalget mener Jotunhaugen sjukehjem og Lyngholtet sjukehjem med til sammen 56 plasser kan privatiseres, og at dette vil gi kommunen en innsparing på 12 til 15 millioner kroner i året.

Fire private selskaper har meldt interesse for å overta driften. Det er Attendo, Unicare, Aleris og Norlandia omsorg.

Lavere pensjonskostnader

I følge rapporten vil halvparten av innsparingen skyldes lavere pensjonskostnader etter privat overtakelse. Og sjøl om en eventuell ny privat driver i utgangspunktet overtar tariffavtalen de ansatte nå har, kan eieren si opp denne .

Ved konkurranseutsetting mister de ansatte retten til offentlig AFP. Samtidig gjelder det relativt strenge kvalifikasjonskrav for privat AFP. En konsekvens av dette er at en del ansatte ikke vil kunne opptjene rett til AFP i ny virksomhet. Eksempelvis vil ansatte som er over 55 år når en virksomhet blir tilsluttet ordningen i utgangpunktet ikke få rett til AFP.

Utvalgets rapport om følger for ansattes pensjon

Dermed kan lønnsutgiftene også gå ned.

I følge rapporten vil det også være penger å spare på å få ned sjukefraæret. Det er i dag svært høyt ved de to sjukehjemmene.

På Jotunhaugen var sjukefraværet 13 prosent i fjor og over 16 prosent i 2013. På Lyngioltet var sjukefraværet i fjor nesten 17 prosent og over 21 prosent i 2013.

Eldre arbeidstakere taper

Arbeidstakere over 55 år vil tape pensjon ved privatisering av sjukehjemmene. En virksonhetsoverdragelse vil gjøre at de ansatte må bytte fra en offentlig pensjonsordning til en innskuddsbasert pensjonsordning. Retten til offentlig AFP forsvinner. Og for å få rett til den private AFP-ordningen må du ha jobbet minst sju år i en bedrift med en slik ordning.

Lignende saker andre steder i landet har ført til kraftige politiske reaksjoner.

De ansatte ble informert om rapporten i går. Den skal nå ut på høring fram til 16. mars.

Flere saker fra Innlandet