Hopp til innhold

Minnes de drepte jødene med snublesteiner

Over hele landet legges det ned snublesteiner til minne om jøder, som ble drept under 2. verdenskrig.
Idar Levin greide å rømme unna tyskerne, men seks i hans familie ble sendt til Auschwitz. De kom aldri tilbake.

Snublesteiner i Elverum

Slik ser snublesteinene som skal legges ned i Elverum ut.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Tilsammen skal det i august legges ned 53 snublesteiner i Elverum, Oslo, Stavanger, Mosjøen, Trondheim og Haugesund og neste år kommer det enda flere.

Fikk hjelp til å rømme

Idar Levin

Idar Levin viser fram sykehusjournalien. Han og moren rømte fem minutter før Gestapo kom å skulle hente dem.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Egentlig skulle også Idar Levin og moren hans vært sendt til konsentrasjonsleiren i Polen. De klarte å komme seg unna i siste øyeblikk.

– Naboene fortalte at fem minutter etter mor hadde forlatt hjemmet kom Gestapo med hunder for å hente oss. Da mor ikke var der kjørte de til sykehuset, men da hadde vi akkurat rukket å hoppe inn i en drosje, sier Idar Levin.

På sykejournalen fra 1942 står det hvordan en lege ved Elverum sykehus hjalp dem å rømme ved å late som de var utskrevet, men snart skulle tilbake på kontroll.

– Det var jo takket være han at det ikke er ende flere snublestener som skal avdukes på Elverum, forteller han.

Mange snublesteiner

Flere av hans slektninger ble altså tatt av nazistene. I dag skal navnene deres hogges inn i brostein som små minnesmerker på hver side av storgata i Elverum.

Det var Sidsel Levin og Jødisk museum som tok initiativet til å legge ned snublesteiner i Norge for å minne de nesten 800 norske jødene som ble deportert og sendt i døden i tyske gasskamre i 1942 og 43.

Artikkelen fortsetter under bildet

Sidsel Levin

Sidsel Levin og Jødisk museum tok initiativet til å legge ned snublesteiner i Norge.

Foto: Stein S. Eide / NRK

– Her ute ser du mange steiner. Det er 19 steiner som ligger her utenfor museet, sier Sidsel Levin.

Det er den tyske kunstneren Gunter Demnig som startet å legge snublestener på gater utenfor der jødiske ofre bodde eller arbeidet. Siden 90-tallet er det lagt ned 40 000 slike stener over hele Europa - i dag kommer han til Oslo og Elverum for å legge ned flere.

– Det betyr at nordmenn flest får en helt ny kunnskap og kanskje en annen forståelse om hva som skjedde med så mange som bodde rundt om i landet, for det bodde jøder over hele landet før krigen, og det gjør det ikke lengre. Vi er veldig glad for at denne historien kommer fram, fortsetter hun.

Flere saker fra Innlandet