Hopp til innhold

Miljøpartiet De Grønne ønsker ny Mjøsaksjon

BIRI (NRK): Miljøpartiet de Grønne er bekymret over nivået av miljøgifter i Mjøsa, og tar initiativet til en ny aksjon for innsjøen.

MGP - for ny Mjøsaksjon

VANN MED MILJØGIFTER: Halvard Klevmark, førstekandidat for de grønne på fylkestingslista i Oppland og Bård Sødal Grasbekk fra De grønne i Hedmark vil starte en politisk plan for å sette søkelyset på miljøgiften siloksaner i Mjøsa.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

– Forekomsten av siloksaner i fisken i Mjøsa viser at det er behov for ny giv i Mjøsaksjonen, sier Bård Sødal Grasbekk fra De Grønne i Hedmark.

Partiet vil nå starte en politisk plan for å sette søkelyset på miljøgiften siloksaner i Mjøsa.

– Det er et stoff vi ikke vet så mye om, men det hoper seg opp i fisk. Det er viktig for oss å ha fokus på at vannet i Mjøsa skal være rent, følger Halvard Klevmark fra De Grønne i Oppland opp.

Ny mjøsaksjon?

Forrige gang det var et stort fokus på miljøgifter i Mjøsa, var på 70-tallet og fram til 1983, da den store Mjøsaksjonen pågikk. Det ble brukt store statlige pengesummer på å rense opp i den store algeforekomsten i innsjøen, og det ble opprettet flerfoldige kommunale renseanlegg.

Men de siste årene har det dukket opp nye miljøgifter, som først og fremst kommer fra kosmetikk og hudpleieprodukter. Miljødirektoratet deler MDG's bekymring for siloksaner i mjøsfisken.

– Vi vet for lite om langtidseffekter i miljøet av disse stoffene, og derfor er vi bekymret når vi ser et stoff som både er vanskelig nedbrytbart og som oppkonsentreres i næringskjeden, sier Eivind Farmen, sjefingeniør i

Eivind Farmen, Miljødirektoratet

BEKYMRET: Eivind Farmen i Miljødirektoratet sier de arbeider for å begrense bruken av siloksaner.

Foto: privat

Miljødirektoratet.

Siloksaner blir brukt i kosmetikk og husholdningsartikler (se faktaboks), og direktoratet mener det først og fremst må settes restriksjoner på bruken av stoffet. Norske tall fra blant annet Mjøsa har nå støttet opp under et internasjonalt fokus som legger til rette for at nettopp det skjer.

– I april ble det bestemt i det Europeiske Kjemikaliebyrået (European Chemicals Agency – ECHA. Journ.anm.), at siloksanene nå er ansett som vanskelig nedbrytbare og at de hoper seg opp øverst i næringskjeden. En slik bestemmelse legger til rette for å minske bruken av stoffene, forklarer Farmen.

MDG: – Ikke en lokalsak rundt Mjøsa

Miljøpartiet de Grønne mener at et politisk fokus på siloksanene er viktig. De påpeker at saken er langt større enn en lokalsak rundt Mjøsa.

– Å undersøke denne saken grundig, med utgangspunkt i Mjøsa, er ikke bare en lokalsak. Arbeidet med miljøgiften vil ha betydning for alle vassdrag i Norge, og internasjonalt, sier Halvard Klevmark.

Flere saker fra Innlandet