Hopp til innhold

Menneskebæsj kan bli business

Menneskemøkk kan bli business. Vann- og avløpsselskapet HIAS på Hedmarken forsker fram kunstgjødsel av kloakk.

Vann- og avløpsselskap HIAS vil lage business av menneskemøkk.
På et testanlegg på Ottestad forsker HIAS på hvordan de skal få fullverdig kunstgjødsel ut av det du spyler ned i do.

Forsøk på å utvikle kloakk til gjødsel ved HIAS

– Vårt formål i alle deler vi driver med er å bruke ressursene på en god måte, og det prøver vi også å gjøre med avløpsvann. Avløpsvann inneholder mer verdifullt råstoff enn folk kan tro, sier administrerende direktør HIAS, Morten Finborud.

100 tonn kjemikalier

Avføring inneholder mye fosfor, en i utgangspunktet verdifull ressurs, men for å hindre at fosforet havner i Mjøsa bruker i dag HIAS, som andre avløpsselskap, kjemikalier for å rense vekk fosforen.

– Her på renseanlegget på Ottestad bruker vi cirka 100 tonn aluminium i året for å fjerne den fosforen som er igjen i avløpet, sier doktorgradingeniør i vann og avløp i HIAS, Torgeir Saltnes.

Kjemikaliene som bryter ned fosforet gjør fosforet ubrukelig. Det ønsker HIAS å gjøre noe med. På et forsøksanlegg prøver de derfor å rense kloakken med bakterier i stedet for kjemikalier, for da kan fosforet komme til nytte.

Fullverdig kunstgjødsel

– Det er det vi ser for oss at vi kan klare, og så lage et fosforgjødselprodukt som er likeverdig med kunstgjødsel, sier forsker og doktorgradsingeniør Saltnes.

Bæsj er fysj og æsj, men altså også en potensiell godsak. HIAS kaller sin forskning norgesledende. Målet er at kunstgjødsel utvinnet av kloakkslam skal bli så avansert at det er spesialtilpasset hver enkelt bondes gjødselbehov.

Administrerende direktør på HIAS, Morten Finborud

Administrerende direktør på HIAS, Morten Finborud

Foto: Halvor Mykleby / NRK

– Slik det er i dag er det ikke noe penger i slammet som blir igjen av renseprosessen, men vi mener at et tilpassa produkt kan konkurrere med kunstgjødsel, sier direktør i HIAS Morten Finborud.

Tabloid, men sant: Bæsj er business

Kloakkslam er også i dag populært å spre på jorder, men det har begrensa bruksområde, og da først og fremst på kornåkre. Det er heller ikke så populært at det er lønnsomt.

HIAS sin primærjobb er å rense kloakken før den havner i Mjøsa, men nå satser de altså på å tjene penger på avfallsproduktet – bæsj.

– Fosforet i seg selv er verdifullt, men vi vil gjerne også porsjonere det ut i et jordforedlingsprodukt.

– Så menneskebæsj kan altså bli et kommersielt produkt?

– Ja, det er en tabloid formulering, men du har dekning for den, konkluderer administrerende direktør i HIAS, Morten Finborud.

Flere saker fra Innlandet