Hopp til innhold

Menn skal trekke menn til barnehageyrket

Bare en av ti barnehageansatte er menn. I Oppland er det nå opprettet ei egen mannegruppe som skal se på saken.

mannegruppe

Richard Rybakken Dahl og Knut Erland Brandsar er med i mannegruppa som skal få flere menn inn i barnehageyrket.

Foto: Monica Rikoll / NRK

For barnehager som ønsker å lære mer om menn i barnehagen, kan de kontakte Fylkesmannen i Oppland som står bak initiativet. Da vil representanter fra mannegruppa komme på besøk.

– Har man en lidenskap kan man videreføre den inn i barnehagen, så man kan gjøre akkurat det man har lyst til å gjøre, sier Richard Rybakken.

Firkløver

Barnehagene er langt unna målet om minst 20 prosent mannlige ansatte. Derfor er det dannet ei mannegruppe i Oppland der fire menn skal finne ut hvordan de kan øke andelen mannlige kollegaer.

– Det er to pedagoger fra Gjøvik og to fra Lillehammer som er med i prosjektet. Vi skal i utgangspunktet sette oss ned å tenke ut ideer for hvordan vi kan få menn inn i barnehager, fortsetter Rybakken.

Nå skal de starte en spørreundersøkelse blant de mennene som allerede jobber i en barnehage. Det er for å finne ut hvorfor de valgte yrke, hvordan det er å være menn i barnehage og hvordan de tror vi kan få flere menn inn i yrket.

– Annen tankegang

Forskning viser at det er viktig at det også er menn i barnehagen, slik at de også kan få gode maskuline rollemodeller. Flere menn i barnehagen er også viktig for arbeidsmiljøet.

– Det blir litt annen tankegang. Det blir mer direkthet mellom personalet, og det blir en helt annen atmosfære når det er en blanding av kvinner og menn, fortsetter han.

Han forteller også at det er forskjell på lekene som blir gjort i barnehagen når det er kun kvinner der, eller kun menn.

– Mennene herjer mer enn det damene gjør, og de deltar mer i selve leken.

Vise to sider

Knut Erland Brandsar sier det også det er viktig å vise at også menn kan leke med både gutter og jenter.

– Jeg jobbet i en barnehage der vi var fire menn. Der hadde vi veldig fokus at vi ikke skulle være stereotype menn, men vi hadde fokus på at vi skulle være en god rollemodell for både gutter og jenter, og forskjellige typer barn. De skulle kunne se at jeg kunne være med dem å sy og lage mat, samtidig som jeg kunne være med å sparke fotball, sier han.

Superhelter

Ifølge de to bør også mannfolk vurdere å jobbe i barnehagen rett og slett fordi det er kjempeartig.

– Vi blir tatt imot med klemmer og koser hele tiden. Ungene stråler, så vi får en godfølelse når vi kommer på jobb. Man blir glad når man kommer på jobb, og man føler seg som en superhelt, avslutter Rybakken.

Flere saker fra Innlandet