Hopp til innhold

Røde Kors trenger flere folk til ebola-rammede områder

– Behovet er større enn noen gang, sier nødhjelpskoordinator Olav Aasland i Norges Røde Kors.

Ola Øydgard

KENEMA, SIERRA LEONE: Over halvparten av personalet ved klinikken kommer fra Norge.

Foto: Kathrine Mueller/Anine Kongelf - IFRC

Røde Kors har i dag 7 hjelpearbeidere i Sierra Leone, og ingen i Guinea og Liberia.

– Vi skulle gjerne ha sendt 10 til 15 medarbeidere inn i dette området nå, men disse hjelpearbeiderne har vi ikke tilgjengelig på stående fot, forteller Olav Aasland.

Prøver å gjøre en farlig jobb så trygg som mulig

Organisasjonen har imidlertid stadig kontakt med dem som tidligere er lært opp til slikt arbeid. Nødhjelpskoordinator Aasland sier de gjerne ser at erfarne nødhjelpsarbeidere avklarer med familien sin om de kan dra.

Olav Aasland

TRENGER FLERE FOLK: Olav Aasland, nødhjelpskoordinator i Norges Røde Kors.

Foto: SALTBONES, Olav A./Røde Kors / SALTBONES, Olav A./Røde Kors

– Det er naturlig å være engstelig, sier han og presiserer at det for Røde Kors er ekstra viktig å gi trygghet til de som skal ut i utenlandsoppdrag nå.

Flesteparten av dem som sendes til Sierra Leone får oppdrag ved klinikken som organisasjonen driver for ebolarammede i Kenema.

Flere norske organisasjoner har tilbud i dette området. I tillegg til Røde Kors er Redd Barna, Plan og ikke minst Leger uten grenser tilstede. Sistnevnte organisasjon har nå ni personer i de ebolarammede områdene.

Fungerende kommunikasjonssjef i Leger Uten Grenser, Jonas Hågensen, sier tallet endrer seg kontinuerlig, og at flere hjelpearbeidere er på veg til Afrika.

Leger Uten Grenser har nå 9 medarbeidere i de smitterammede områdene i Vest-Afrika.

TIL STEDE I VEST-AFRIKA: Fungerende kommunikasjonssjef Jonas Hågensen i Leger Uten Grenser i Guinea tidligere i år.

Foto: SYLVAIN CHERKAOUI/Cosmos / Leger Uten Grenser

– Vi vil ikke spekulere i om tilgangen på medarbeidere har endret seg etter at en av de ansatte i organisasjonen ble smittet av ebola i Sierra Leone, sier Hågensen. Han opplyser at de rekrutterer folk stadig, men at de nå stort sett bare sender folk til disse områdene som har vært ute på oppdrag for hjelpeorganisasjonen tidligere.

Krevende hjelpearbeid

Samme strategi har Norges Røde Kors. Årsaken er den svært krevende oppgaven det er å drive hjelpearbeid i et område der smittefaren er stor, sier Olav Aasland.

For Røde Kors er det viktig at de som sendes skal vite at de jobber under strenge sikkerhetstiltak, opplyser nødhjelpskoordinatoren.

For øvrig har sålangt bare én ansatt i Sykehuset Innlandet søkt permisjon for å dra til Afrika og hjelpe ebolasmittede.

Det er Ola Øydgard fra Gjøvik. Han befinner seg i områdene i Vest-Afrika der smittefaren er størst. Øydgard har vært i Sierra Leone i snart to uker, og han jobber på et Ebola-sykehus som Røde Kors har ansvaret for.

– Alle vet jo at dette er en dødelig sykdom. Det betyr at mange av pasientene våre dør. Det er sterke inntrykk. Samtidig er det viktig å kunne hjelpe de døende på en så god måte som mulig, slik at de opplever minst mulig plager, sa han til NRK tidligere denne uken.

Så langt er det meldt om 2437 smittede og 623 døde av ebola i Sierra Leone.

Ola Øydgard

I SIERRA LEONE: Ola Øydgard har permisjon fra jobben ved sykehuset på Gjøvik og er nå Afrika for Norges Røde Kors.

Foto: Kathrine Mueller/Anine Kongelf - IFRC

Flere saker fra Innlandet