Hopp til innhold

Måtte grave ned 100 tonn matpotet

ÅSNES (NRK): Lars Erik Nymoen måtte grave ned 100 tonn med matpoteter fordi han ikke fikk levert dem til butikkene. Samtidig importeres det tonnevis fra utlandet.

 Lars Erik Nymoen må kaste 100 tonn poteter

POTETHAUG: På et jorde på gården til Lars Erik Nymoen ligger det en haug med poteter. På grunn av størrelse og utseende får han ikke levert dem for salg.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Det burde ikke vært import i det hele tatt spør du meg, sier Lars Erik Nymoen.

Han er storprodusent av poteter, men på gården hans i Åsnes i Solør blir tonnevis liggende igjen hvert år.

– Rundt 30 prosent blir igjen fordi potetene ikke er pene nok, eller ikke har «riktig» størrelse, sier han.

Selv måtte han grave ned 100 tonn matpoteter i høst. For selv om Norge er selvforsynt med potet ble det importert 60.000 tonn i fjor.

– De store matvarekjedene ønsker å selge importerte poteter, det gjør at norske bønder brenner inne med fullverdig og god matpotet. Det er synd og skam å måtte kaste norske matpoteter fordi butikkene bestiller import, sier potetbonden i Solør.

Hvor mye norsk potet som blir kastet årlig er ifølge Landbruksdepartementet vanskelig å anslå. Disse tallene blir ikke rapportert.

Tilpasser seg markedet

Erling Aas-Eng

Leder i Hedmark Bondelag, Erling Aas-Eng mener norske bønder har vært gode til å tilpasse seg forbrukeren.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Norske bønder har blitt veldig flinke til å tilpasse seg det forbrukeren ønsker. Vi har mange nye sorter og nye pakninger, så at vi ender opp med å måtte kaste poteter er uheldig, sier leder i Hedmark Bondelag, Erling Aas-Eng

Han legger mye av ansvaret på de store matvarekjedene og mener at de må ta et betydelig ansvar i å tilby norske varer.

Kine Søyland

Kine Søyland er kommunikasjonssjef i Norgesgruppen. Hun sier de har som mål at 90 prosent av potetene de tilbyr skal være norske.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Vi selger bortimot 90 prosent norske poteter i våre butikker, og det er vi stolte av. Andelen har vokst de siste årene, sier kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, Kine Søyland og viser til at norskandelen nede i 60 prosent for få år siden.

Hun legger til at det som importeres må være en form for buffer dersom det til tider er manko på enkelte slag norske poteter.

– I all hovedsak selger vi norske poteter av forskjellig kvalitet og type i våre butikker. Våre kunder ønsker også andre varianter, derfor tilbyr vi også et utvalg importerte poteter, sier Ann-Kristin Pettersen, kommunikasjonssjef i Rema 1000.

Må gi plass til norske poteter

Jon Georg Dale

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale sier vi har potensial til å øke salget av norskprodusert frukt og grønt.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Landbruksminister Jon Georg Dale mener det er uholdbart at bønder må grave ned matpotet fordi importkonkurransen er for hard.

– Det er en situasjon som ikke er bærekraftig over tid, sier han.

Ministeren viser til at vi har begrenset med matjord og at vi må bruke den til å dekke etterspørselen i markedet. Dermed må vi enten sørge for at vi får solgt de varene som produseres, eller vurdere å justere produksjonen.

– Frukt, grønt og poteter er et markedsområde der det er potensial til å øke den norske produksjonen, men da må det på plass i butikkhyllene og norske forbrukere må velge å kjøpe det, sier han.

Poteter

Norske og utenlandske poteter side om side. Midt i potetsesongen her hjemme.

Foto: Mats Sparby / NRK

Flere saker fra Innlandet