Hopp til innhold

Fjellmaraton øker hvert år

I dag gikk startskuddet for Det Norske Fjellmaraton på Beitostølen. Aldri før har maratonet hatt så mange forhåndspåmeldte løpere.

Starten på årets Fjellmaraton

REGN: Det ble en fuktig start på årets Fjellmaraton på Beitostølen.

Foto: Silje Marie Flaaten

– Vi har 350 flere forhåndspåmeldte i år enn i fjor, det er en økning på 20 prosent, det sier Erik Østli som er arrangementskoordinator for Fjellmaraton.

Den store økningen kommer til tross for at det også i fjor var rekordinteresse for det tradisjonsrike løpet. I 2014 hadde 1290 løpere meldt seg på de ulike distansene da forhåndspåmeldingen ble lukket. I år har antallet steget til nærmere 1640 løpere.

Men selv om forhåndspåmeldingene er mange, vil trolig etteranmeldingene bli færre. På grunn av snøværet på Valdresflye må nemlig arrangøren legge om traseen.

– Vi får noen utfordringer. Vi har hatt en mai som har vært veldig, veldig kald, også får vi ei værmelding som er såpass dårlig, at vi i samråd med politiet, Statens vegvesen og Røde kors har bestemt oss for å legge om ruta, sier Østli.

Mer stigning

Vanligvis går starten av halvmaraton på Valdresflye, men med en værmelding som varsler om 7 til 9 centimeter med nysnø lar ikke det seg gjøre. Arrangøren har derfor bestemt seg for å unngå de høyestliggende partiene av ruta.

Fjellmaraton, Valdresflya

FINVÆR I FJOR: Strålende vær møtte deltakerne under fjorårets Fjellmaraton.

Foto: Arne Sørenes

– Vi starter på Beitostølen og løper 10548 meter, nesten til Bygdin, også snur vi der, og løper tilbake til Beitostølen. Det blir litt mer stigning, men det lever folk med. De er bare glade for at de får løpe, sier Østli optimistisk.

De som skal løpe helmaraton må ta den samme turen to ganger. Det konkurreres også i 10 kilometer terrengløp, 7 kilometer og det finnes et eget barneløp.

20 år siden sist

Fjellmaraton arrangeres for 36.gang i år. Forrige gang arrangøren måtte legge om løpstraseen var for 20 år siden, også da på grunn av været.

– I 1995 var det flom i Gudbrandsdalen og i Østerdalen så veiene var stengt. Den eneste aksen nord-syd i Norge gikk over Valdresflye. Da grep Fylkesmannen inn og sa at vi ikke fikk stenge veien over Valdresflye i tre timer for fonøyelsens skyld, forteller Østli.

Til tross for arrangementsendringer på grunn av været, er Østli positiv før dagens løp.

– Vi satser på at regnværet holder seg borte og at sola titter frem når folk kommer i mål på Beitostølen, avslutter han.