Hopp til innhold

Mange støtter omsorgsarbeideren som ble kjæreste med pasient

Hilde Ågot Valleraune fikk refs av Statens helsetilsyn for å ha blitt kjæreste med en mann hun har vært omsorgsarbeider for. Nå får hun og kjæresten støtte i sosiale medier – og fra fagfolk.

Hilde Ågot Valleraune står ute på verandaen.

STØTTEN BETYR MYE: Hilde Ågot Valleraune sier det betyr mye for henne og kjæresten Anders at så mange mennesker støtter dem.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Vi har fått veldig mange tilbakemeldinger. Det har vært helt fantastisk. Det gjør meg sterkere i kampen, og det betyr mye både for meg og Anders, sier Hilde Ågot Valleraune.

Torsdag omtalte NRK vedtaket fra Statens helsetilsyn som blant annet sa at Hilde Ågot må gå til samtaler hos psykolog dersom hun vil fortsette å jobbe som helsearbeider.

En lang rekke mennesker har på Facebook skrevet støtteerklæringer til de to, og fredag var det mer enn 50 kommentarer til saken. Også i lokalavisa Gudbrandsdølen Dagningen ble saken debattert med temperatur.

Helsetilsynet mener det er grunnlag for å frata henne autorisasjonen som omsorgsarbeider, fordi hun ble kjæreste med Anders Gjestvang som hun møtte som bruker av hjemmetjenesten. Helsetilsynet avgjorde at Valleraune likevel får fortsette i yrket, men på bestemte vilkår.

Hilde Ågot Valleraune og Anders Gjestvang

ULOVLIG KJÆRLIGHET: Anders Gjestvang og Hilde Ågot Valleraune møttes som pasient og omsorgsarbeider. Snart håper de å kunne flytte sammen.

Foto: Geir Bernhard Randby / NRK

Må gå til psykolog

Hun må blant annet gå til personlig veiledning hos psykolog eller psykiater. Tema for samtalene skal være hvordan hun knytter seg til andre mennesker, slik at en tilsvarende situasjon ikke skal oppstå senere.

Valleraune må også få oppfølging av en faglig veileder og jevnlig skrive egenrapporter til Helsetilsynet. Hun må melde fra til nåværende og fremtidige arbeidsgivere at hun har fått en såkalt begrenset autorisasjon.

Kjærlighet er ikke forbudt, heller ikke for helsepersonell.

Bente Ohnstad, jurist og rektor

– Jeg har valgt å gå riktige tjenestevei og være ærlig fra første dag. Jeg mener at ærlighet burde belønnes og ikke straffes. Jeg trodde ikke at det skulle bli så ille som dette her, sa Hilde Ågot Valleraune da vedtaket ble kjent denne uka.

Hun og kjæresten Anders Gjestvang, som sitter i rullestol etter en bilulykke, møttes som omsorgsarbeider og bruker. Da forholdet mellom dem utviklet seg til kjærlighet, valgte Hilde å si ifra til arbeidsgiveren sin Lillehammer kommune.

Hun fikk nye arbeidsoppgaver et annet sted i hjemmehjelpstjenesten, men samtidig ble saken meldt til fylkesmannen og Helsetilsynet som altså åpnet en tilsynssak.

Hun vil klage vedtaket inn for Statens helsepersonellnemnd og håper det kan bli omgjort der.

– Kjærlighet er ikke forbudt

En av dem som har latt seg engasjere av saken er jurist og rektor ved Høgskolen i Lillehammer, Bente Ohnstad. I en kommentar på Facebooksiden til avisa Gudbrandsdølen Dagningen skriver hun følgende:

Bente Ohnstad

UTFORMET LOVTEKSTEN: Nebte Ohnstad, jurist og rektor ved Høgskolen i Lillehammer var på 1990-tallet med på gjøre forarbeidene og utforme tekstene til det som senere ble Helsepersonellloven

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Med det forbehold at jeg kun kjenner saken slik den er presentert i media: Jeg tviler sterkt på om dette er i tråd med helsepersonelloven. Det var ikke slike tilfeller jeg og mine kolleger tenkte på da vi utformet lovforslaget som siden førte til den loven vi har i dag. Kjærlighet er ikke forbudt, heller ikke for helsepersonell, skriver hun.

Ohnstad var på 1990-tallet med på gjøre forarbeidene til og utforme tekstene til det som senere ble Helsepersonelloven. Hun er også forfatter av boka "Helsepersonelloven med kommentarer."

– Ja, det er riktig at jeg har engasjert meg her. Det kan virke som om vedtaket ikke er i tråd med det vi jobbet fram den gangen. Jeg har riktignok ikke lest hele vedtaket ennå, men jeg har fått det tilsendt og skal gjøre det i løpet av helgen, sier hun til NRK.

Ohnstad opplyser at hun jobber med en artikkel om dette temaet som hun skal publisere i Tidsskrift for Den norske legeforening.

– Misbruk av regelverk

Geir Arne Hageland er en annen som har latt seg provosere av Statens helsetilsyn. Han er selv fysisk handikappet etter å ha amputert begge beina, og er kjent gjennom TV-serien "Ingen Grenser" med Lars Monsen.

Geir Arne Hageland

STØTTER: Geir Arne Hageland mener Statens helsetilsyn ikke kan ha satt seg godt nok inn i saken, og mener de burde utvist et skjønn.

Foto: Geir Evensen

Han er også en bekjent av kjæresteparet og har tidligere skrevet et innlegg om dem på sin blogg.

– Jeg kjenner dem litt fra før, og hvis Helsetilsynet tenker at de skal beskytte Anders på noen måte, så er det veldig rart. Jeg oppfatter det som diskriminerende mot en person som sitter i rullestol. Skal man plutselig beskyttes mot livet? Det må jo være opp til ham selv å få bestemme hvem han blir kjæreste med, sier Hageland til NRK.

Hageland sier han forstår at det må finnes regler, men mener Staten helsetilsyn ikke kan ha satt seg godt nok inn i denne saken.

– Jeg synes dette virker som misbruk av et regelverk. Det må være lov å utvise skjønn, sier han.

– Vi har fulgt normen

Assisterende direktør Heidi Merete Rudi i Statens helsetilsyn avviser at de på noen måte har misbrukt regelverket.

– Det er ikke noen tvil om at vi har fulgt normen når det gjelder saker der helsepersonell får rollekonflikter i forhold til pasienter eller brukere. Det er en lang praksis, både hos oss og i Statens helsepersonellnemnd, som støtter opp under det vedtaket vi har gjort, sier Rudi.

Hun mener Helsetilsynet nettopp har utvist et skjønn i denne konkrete saken, når de har konkludert med at Hilde Ågot Valleraune får beholde en begrenset autorisasjon og ikke mister den helt.

Rudi sier også at det er feil å hevde at Statens helsetilsyn diskriminerer en rullestolbruker.

– Regelverket er til for å beskytte alle pasienter og personer som mottar hjelp. Det skal sikre at alle hjelpere er profesjonelle, sier hun.

En kvinne fra Lillehammer er klaget inn inn til Helsetilsynet etter at det kom fram at hun har et forhold til en pasient.

Se tv-saken fra 1. oktober 2014 der Anders og Hilde Ågot forteller om hvordan de møttes.

Flere saker fra Innlandet