Hopp til innhold

Arbeidsledig må kutte skolefag for å få dagpenger

Arbeidsledige Heidi Monsen fra Gran må redusere antall timer på skolen, hvis ikke mister hun dagpengene hun får fra NAV.

Heidi Monsen

Heidi Monsen er arbeidsledig, og tar videregående opplæring som kveldsundervisning. Nå må hun redusere antall undervisningstimer, hvis ikke mister hun dagpenger fra NAV.

Foto: Dag Kessel / NRK

– Firkantet lovverk fører til at arbeidsledige blir tvunget til å ta mindre skolegang, sier Heidi Monsen fra Gran på Hadeland.

Mister dagpenger

Hun ble arbeidsledig i desember etter at bedriften Hapro måtte foreta en rekke oppsigelser. Hun har i sin tidligere jobb tatt videregående opplæring som kveldsundervisning, men nå må hun redusere antall timer for ikke å miste dagpenger.

– Det synes jeg er fælt. Først miste jobben, og så få beskjed om at jeg ikke kan fortsette å fullføre det jeg har påbegynt for da får jeg ikke noe økonomisk hjelp, sier Heidi Monsen til NRK.

Hun er blant de arbeidsledige som er motivert for å ta skolegang, mens hun venter på jobb. I høst hadde hun 3–4 timer med undervisning i uka i fag for videregående, mens hun jobbet i elektronikkbedriften Hapro.

Har for mange skoletimer

Så mistet hun jobben i desember etter at bedriften måtte si opp flere ansatte. Nå har NAV gitt beskjed om at hennes studiebelastning utgjør 19 timer i uka.

Det er fire timer for mye til at hun får dagpenger. Kravet er at det skal være under 15 timer for å få dagpenger.

– Vi lærer veldig mye på skolen, og det vi gjør og leser hjemme tar ikke så mye tid. I alle fall ikke for meg. Jeg bruker vel tre-fire timer i uka på lekser hjemme. Nav mener at til sammen blir dette 19 timer, fordi det er det som står på papirene når jeg er ferdig på skolen. Og da er det det NAV går ut fra, sier Monsen.

Følger regelverket

NAV har siden mandag fått tilbud om å kommentere denne saken.

Ellen Chr. Christiansen

Direktør i NAV Forvaltning, Ellen Chr. Christiansen, sier NAV har fulgt regelverket.

Foto: Katrine Lunke

Onsdag sendte kommunikasjonsstaben en mail til NRK med følgende kommentar fra direktør for NAV Forvaltning, Ellen Chr. Christiansen:

«Det gis som hovedregel ikke dagpenger dersom søker gjennomgår utdanning eller opplæring. I den grad slik utdanning tas utenfor normal arbeidstid kan det gis unntak fra denne regelen men det forutsettes at utdanningen er lagt opp slik at den kan kombineres med fullt arbeid på dagtid, eller at man kan bruke hele sin tid på dagen til å være jobbsøker.

Selv om bruker kun er på skole noen få timer pr. uke, så må NAV vurdere hennes studiebelastning totalt, altså hva hun antas å bruke på lesing, oppgaver og forberedelser utover den tiden hun faktisk får undervisning. For at undervisningen skal anses som forenlig med fulltidsarbeid, må utdanningen ha redusert studieprogresjon med minst 50 prosent i forhold til tilsvarende utdanning på fulltid.

I denne konkrete saken medfører studiet slik det er lagt opp en belastning på 19 timer i uken – noe som utgjør mindre enn 50 prosent reduksjon i forhold til normal studieprogresjon. Bruker har derfor fått avslag på søknaden om dagpenger. Hun var på mandag på NAV-kontoret hvor hun ble gjort oppmerksom på muligheten til å klage på vedtaket eller søke på nytt dersom studiesituasjonen endrer seg (f.eks. reduserer antall timer).»

Vil redusere fag

Monsen sier hun nå vil redusere antall fag hun tar, slik at hun får dagpenger.

– Jeg skal slutte i det ene faget som jeg tar, og så prøve å søke på nytt og prøve å få beholde i alle fall et fag videre, slik at jeg fortsatt for lov til å få dagpenger.

Monsen har fått stor støtte etter at hun fortalte om saken på Facebook.

– Jeg har fått stor respons. Og mange forteller at de har samme problemet, og det er mange som synes dette er helt tullete. Det var mange som responderte på min melding på Facebook.

– Utdanning skal ikke finansieres med dagpenger

Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Torkil Åmland (Frp) har forståelse for Monsens situasjon, men synes det er vanskelig å kommentere enkeltsaker uten å kjenne alle sider ved saken.

Hun sier likevel at utdanning i utgangspunktet ikke skal finansieres med arbeidsløshetstrygd, men med for eksempel utdanningsstøtte fra Lånekassen.

– Avveiningen er at dagpenger har som formål å sikre inntekt ved arbeidsledighet. Dagpenger og utdanning kan derfor bare unntaksvis kombineres. Samtidig ønsker denne regjeringen å få flere mennesker i arbeid, og vi har sagt at vi vil gjennomgå alle trygdeytelsene for å se på eventuelle urimelige utslag, skriver statssekretæren i en e-post til NRK.

Flere saker fra Innlandet