Hopp til innhold

Tok 1,6 millioner kroner fra arbeidsgiveren

En tidligere distriktssjef for avfallsselskapet Norsk Gjenvinning på Gjøvik innrømmer å ha tatt 1,6 millioner kroner fra arbeidsgiveren over en fireårs-periode. Neste uke må han møte i retten.

Gjøvik tingrett

SPONSET MOTORSPORT: Den tidligere sjefen hevder pengene han tok fra selskapet i all hovedsak gikk til å sponse utøvere innen motorsport og ikke til hans eget personlige forbruk.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / Lars Erik Skrefsrud

Mannen bor i Gjøvik-distriktet, og var øverste sjef ved Norsk Gjenvinning i Hunndalen i Gjøvik fram til november 2011. Da ble han anmeldt og senere siktet for grovt økonomisk utroskap. Neste uke, 1.desember, starter rettssaken i Gjøvik tingrett.

– Han har lagt alle kort på bordet, og saken går som en tilståelsesdom, sier politiadvokat Joachim Sopp Onsrud ved Vestoppland politidistrikt.

I selskapet Norsk Gjenvinning slo saken ned som en bombe i 2011.

– Han var en betrodd leder, sier juridisk direktør Runa Kerr.

Forsvareren: – Fikk ikke pengene selv

Underslaget skal ha pågått over fire år, ifølge politiet blant annet ved at han skal ha ordnet det slik at arbeidsgiveren betalte fakturaer for ham.

– Det dreier seg om et stort beløp, og vi ser alvorlig på denne typen økonomisk kriminalitet, sier politiadvokat Sopp Onsrud.

Mannens forsvarer, Håvard Fremstad, sier til NRK at mannen tilstår forholdet, men at han er sterkt uenig i en framstiling at dette dreier seg om private fakturaer.

– En forsvinnende liten del av beløpet på 1,6 millioner kroner har endt i hans egen lomme. Det meste dreier seg om sponsing av utøvere i motorsport, noe som ikke var i tråd med bedriftens sponsorprogram.

Fremstad sier mannen er engasjert i motorsportmiljøet og har mange bekjente der.

Han mener det bør få betydning for straffutmålingen at mannen ikke selv har hatt den økonomiske gleden og fordelen.

– Vanskelig å avsløre

Avfalls- og gjennvinningsselskapet Norsk Gjenvinning er hadde en årsomsetning på 4,2 milliarder kroner i 2013, og har 1 500 ansatte i flere land. Anlegget i Hunndalen ble solgt til et annet selskap i 2012.

– Dette er en alvorlig sak for oss, sier juridisk direktør Runa Kerr.

– Hvordan kunne dette pågå over så lang tid?

– Dessverre er det slik at når ledere er involvert er det vanskelig å oppdage slike ting. Utro ledere er situasjoner som er vanskelige for næringslivet, sier Kerr.

Selskapet har også tidligere opplevd alvorlige saker knyttet til ansatte. I april i år ble en 39-årig mann dømt for korrupsjon i Tønsberg tingrett.

Tregt politi kan gi redusert straff

Politijurist Joachim Sopp Onsrud

Politijurist Joachim Sopp Onsrud beklager at politiet har brukt så lang tid på saken, og sier den siktede trolig får redusert straff som følge av dette.

Foto: Geir Randby / NRK

Det har tatt mer enn tre år fra saken ble anmeldt til den kommer opp for retten. Politiet beklager at det har tatt så lang tid.

– Det er veldig beklagelig. Så lang saksbehandlingstid skal det i utgangspunktet ikke være. Dette vil også bli et sentralt moment i straffeutmålingen, sier Joachim Sopp Onsrud.

– Så han får lavere straff?

– Det vil han med all sannsynlighet få, ja.

Norsk Gjenvinning reagerer på politiets lange saksbehandlingstid.

– Det er beklagelig overfor selskapet som er anmeldt og den det gjelder. Saken viser at økonomisk kriminalitet ikke er priotert fra politiets side, og det er beklagelig. Det kan medføre at næringslivet velger å ikke anmelde slike saker, sier juridisk direktør Runa Kerr

Sopp Onsrud benekter at politiet på Gjøvik nedprioriterer økonomisk kriminalitet.

– Nei, det er ikke tilfelle. Vi har et team som jobber med økonomisk kriminalitet, men dessverre tar noen saker for lang tid. Dette er et ganske stygt eksempel på det, sier politiadvokaten.

Flere saker fra Innlandet