Hopp til innhold

– Forelskede kvinner gjør seg til kriminelle for «nettkjærester»

Flere kvinner i Hedmark har blitt lurt til å hvitvaske penger for menn de har forelsket seg i via internett, sier politiet og advarer folk mot en ny type nettsvindel.

Sender e-post og tips

LURT: Kvinnene forelsker seg i noen som utgir seg for å være soldat via internett. Uten å ha møtt vedkommende tar kvinnen imot store pengesummer på sin konto som hun sender videre.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I fjor høst ble to kvinner bøtelagt i forbindelse med en ny type svindel via internett som politiet kaller muldyr-saker. En tredje kvinne er nå siktet i en tilsvarende sak. I Trøndelag er to kvinner tiltalt for hvitvasking av henholdsvis 1,4 millioner kroner og 400 000 kroner.

– Vi kaller det muldyr-sak fordi kvinnene blir brukt til å «frakte» penger som kommer inn på deres konto videre til andre kontoer, sier leder for økokrim-seksjonen i Hedmark politidistrikt, politiadvokat Richard Røed.

Sender penger videre

Richard Røed

STRAFFBART: Politiadvokat Richard Røed ber folk som tror de er svindlet om å ta kontakt med politiet.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Det er flere likhetstrekk i sakene. Kvinnene har kommet i kontakt med noen via internett som utgir seg for å være for en amerikansk soldat som er stasjonert i f.eks. Afghanistan eller Irak.

Kontakten utvikler seg til å bli et vennskaps/kjærlighetsforhold, og etter hvert sender soldaten penger til henne som hun får beskjed om å sende videre. Enten ved å ta dem ut og sende dem til utlandet, ved bruk av Western Union eller andre betalingsformidlere eller direkteoverføre via egen bankkonto.

– Politiet har stor grunn til å tro at dette er penger som stammer fra kriminelle handlinger, og kvinnene gjør seg da skyldige i straffbare handlinger i form av hvitvasking ved at de skjuler opphavet til hvor pengene stammer ifra.

– Blindet av kjærlighet

I de tre sakene fra Hedmark har kvinnene fått inn flere 100 000 kroner på sin konto, som de så har sendt videre. Begrunnelsene som de har fått fra mennene er at pengene skal frigjøre dem fra kontrakter i forsvaret eller brukes på sykehus- eller reiseutgifter.

– Kvinnene sier de har vært blindet av denne forelskelsen og har gjort som de har fått beskjed om ganske så ukritisk. Vi anmoder folk om å tenke seg om og ikke gjør seg til kjeltringer, for dette er straffbare handlinger, sier Røed.

Dette er en ny type svindel som politiet har sett det siste året, men Røed tror det er store mørketall. Han oppfordrer folk som tror de blir svindlet til å kontakte politiet og ikke oppgi kontonummeret sitt til noen de ikke har tillit til.

– Disse kvinnene er ofre i den forstand at de har blitt lurt og forledet via kontaktpersonen på internett, men en viss kritisk sans må man kunne forvente når man får slike pengesummer. Man må kunne spørre seg hvorfor noen må bruke hennes konto til å sende pengesummer regelmessig.

Nordmenn er verdensmestre i nettdating. Men vet vi hvem vi dater? Brennpunkt er med Svein Helge og Kenneth som er på jakt etter dame i Ukraina. I Norge sitter en alenemor som kanskje må selge huset sitt fordi hun ble forelsket i feil mann på Match.com. Noen blir svindlet, andre finner den store kjærligheten. Er det myndighetenes ansvar å etterforske dette ?

SØKER KJÆRLIGHET PÅ NETTET: Brennpunkt er med Svein Helge og Kenneth som er på jakt etter dame i Ukraina. I Norge sitter en alenemor som kanskje må selge huset sitt fordi hun ble forelsket i feil mann på Match.com. Noen blir svindlet, andre finner den store kjærligheten. Er det myndighetenes ansvar å etterforske dette?

Forstår ikke at de er lurt

Kvinnene har vanskelig for å forstå at de har blitt lurt og noen reagerer med sinne når politiet eller banken sier de er utsatt for svindel.

– Det som er litt overraskende er at de mener seg fortsatt ikke er lurt. De sier at dette er den store kjærligheten og de hjelper en venn. Vi sliter litt med å nå igjennom til dem og at de skal innse alvorligheten, sier Røed.

Seniorrådgiver Peggy Heie ved Norsk senter for informasjonssikring vil ikke kalle kvinnene naive selv om de har latt seg lure.

Peggy S. Heie i NORSIS

Seniorrådgiver Peggy Heie ved Norsk senter for informasjonssikring.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

– Nei, jeg vil ikke kalle dem naive. Vi skal huske at dette er organiserte kriminelle som er mestere i å manipulere. De vet hvilke knapper de skal trykke på for å lure disse damene til å tro å dem, sier hun.

Heie forteller at bakmennene ofte forfalsker legitimasjon, billetter og andre dokumenter som de bruker for å «bevise» at de snakker sant. Og ofrene vegrer seg ofte for å melde ifra.

Flere saker fra Innlandet