Hopp til innhold

Kritisk for det store hesteslippet

Det tradisjonelle hesteslippet i Sikkilsdalen, kan stå i fare for å dø ut.

Hesteslipp

Hesteslippet i Sikkilsdalen er en årelang tradisjon som står i fare for å dø ut.

Foto: Jorun Vang / NRK

– Vi er under kritisk mengde, for å bevare rasen av dølahester, sier Anne Kathrine Fossum som er styreleder i Norsk Hestesenter. Hun er bekymret for rasen, og redd for at tradisjonen i Sikkilsdalen kan dø ut. I årets slipp i Sikkilsdalen ble det sluppet rundt 30 hopper, og det er en kraftig nedgang på få år.

Fikk Olavsrosa

Norsk Hesteavlssenter fikk utdel Olavsrosa i da, som er et kvalitetsmerke for å ta vare på norsk kultur og bære tradisjonen videre. På bildet Ivar Odnes, styremedlem i norsk kulturarv, ordfører i Nord-Fron Olav Røssum og styreleder for norsk hestesenter Anne Katrine Fossum.

Foto: Jorun Vang / NRK

– De er ca 10 hopper per hingst, og det er et minimum av hva det bør være, sier Fossum.

I helgen var det årlige hesteslippet i Sikkilsdalen, som er et tradisjonelt beitested for hester om sommeren. Det første slippet var i 1868, og har alltid vært en publikumsmagnet. Sammen med rundt 30 hopper, går tre hingster som forhåpentligvis bedekker hoppene i løpet av sommeren. Slippet trekker alltid mye publikum, og Fossum sier det har blitt en del av kulturarven, men nå er hun bekymret for både rasen og slippet.

– Vi vil holde på det lengst mulig, men så må det være en årlig drøfting i styret. Vi må gjøre alt for å kunne fortsette denne viktige kulturarven, og så får vi håpe bedekningstallene ikke går ytterligere ned, sier Fossum.

Alvorlig situasjon for dølahesten

– Dette er 17. mai for oss hestefolk, sier leder i Dølahestlaget, Ole Johan Dyste. Selvsagt skulle vi ønske at det både var flere hester og flere folk her, men det er moro å se, så dette er en stor dag, sier Dyste.

Antall hopper på slippet er en halvering av hva det har vært tidligere år, og fremtiden er svært usikker for det tradisjonsrike hesteslippet. For ikke mange år siden, var det over 70 hopper på slippet, og for innavlsproblematikken så er det under det kritiske punkt.

– Det er en alvorlig situasjon vi er i, og vi må prøve å gjøre noen tiltak. Slippet her i Sikkilsdalen er en tradisjon som er over 150 år gammel. Og det er ikke bare dølahesten som sliter, men også fjordingen og flere andre raser. Denne trenden må vi prøve å snu, sier Dyste.

Oppfordrer alle hoppe-eiere

– På Bastø fengsel har vi en del dølahester, og vi er her oppe hvert år og slipper hestene våre. Det er hingster her som vi vil bruke, og vi håper på å få føll på de etter hvert, sier Kjell Roar Hansen.

Han har med seg noen hopper denne sommeren også, og venter spent på slippet. Det første hingstene gjør etter at de er sluppet i det fri, er å trave rundt og sjekke om hoppene er brunstige. Hvis de er det så kaster han seg rett på. Akkurat sånn som er meningen med hesteslippet. Samtidig er han urolig for at dette slippet kan være av de siste.

– Det er veldig kjedelig at vi mister en tradisjon som vi har hatt i Sikkilsdalen i mange generasjoner. Alle hoppe-eiere må være klar over det og støtte opp under dette arrangementet, sier Hansen.

Hesteslipp

Hestene nyter friheten, og de tre hingstene har en jobb å gjøre i sommer.

Foto: Jorun Vang / NRK

Flere saker fra Innlandet