Hopp til innhold

Ekspert ber toppidrettsutøvere planlegge yrkeslivet bedre

LILLEHAMMER (NRK): Internasjonal karriererådgiver mener toppidrettsutøvere tenker for lite på hva slags yrkesliv de skal ha når idrettskarrieren tar slutt.

Karriererådgiver Patrick Glennon gir tips til NTG-elever

GIR RÅD: Karriererådgiver Patrick Glennon gir 180 NTG-elever tips om hvordan de best kan utnytte styrkene sine i yrkeslivet når idrettskarrieren tar slutt.

Foto: Nina Rundsveen / NRK

I dag fikk 180 elever ved Norges Toppidrettsgymnas (NTG) hjelp til å planlegge hvilken yrkesvei de skal velge når de gir seg med idretten.

– Dersom de tidlig legger en plan for hva de skal gjøre når de slutter å konkurrere, vil de oppnå større suksess både i idrettslivet og etterpå, sier den amerikanske karriererådgiveren Patrick Glennon.

Han er visepresident i Adeccos IOC karriereprogram for utøvere og mener toppidrettsutøvere generelt ikke legger gode nok planer for hva de skal gjøre når de legger opp.

– Den gjennomsnittlige olympiske utøver gir seg når han eller hun er tretti. Da er det fortsatt førti år igjen av yrkeslivet, påpeker Glennon.

Ikke tenkt på fremtida

Katarina Karlsen Ugland og Ida Cecilie Tømte deltar på undervisningsopplegget.

IKKE PLANLAGT: NTG-elevene Katarina Karlsen Ugland (t.v.) og Ida Cecilie Tømte innrømmer at de ikke har tenkt på hva de skal gjøre når de legger håndballen på hylla.

Foto: Nina Rundsveen / NRK

Ida Cecilie Tømte og Katarina Karlsen Ugland går henholdsvis første og andre året på håndballinja ved NTG. De innrømmer at de ikke har tenkt på hva de skal gjøre når de en dag må legge ballen på hylla.

– Jeg tror de fleste tenker mye på idretten og ikke studiene, sier Tømte.

Sammen med de andre elevene utfører hun i dag øvelser Glennon har gitt dem. Her skal de blant annet finne ut hvilke interesser de har, hvordan de kan utnytte disse i yrkeslivet og hva de assosierer med idrett. Karlsen Ugland mener det som kommer etter idrettskarrieren burde få mer fokus.

– Ja, absolutt! Jeg synes det er bra at vi må tenke over disse tingene, sier hun.

Olympiske utøvere får nyte godt

Det er Ungdoms-OL som står bak undervisningsopplegget som i dag ble testa på NTG-elevene. Programmet er utarbeida for å brukes på deltakerne under lekene i februar neste år.

– Ungdoms-OL handler om mer enn bare de ti dagene med idrett. Utøverne skal gjennom et omfattende læringsprogram, hvor nettopp seanser som dette skal vise at livet etter idrettskarrieren er viktig, sier Magne Vikøren, marked- og kommunikasjonssjef.

Han håper karriererådgivinga kan være en vekker for ungdommene.

– Jeg tror ikke så mange har tenkt på hva skal gjøre når idrettskarrieren er over. Denne seansen er spennende for oss og for ungdommene, sier Vikøren.

NTG-elever gjør arbeidsoppgaver de har fått av Patrick Glennon.

ARBEIDSOPPGAVE: Elevene ved NTG fikk i oppgave å identifisere hva de liker å gjøre og hvordan de kan utnytte dette i karrieresammenheng.

Foto: Nina Rundsveen / NRK

Flere saker fra Innlandet