Hopp til innhold

– Folk sier: Dette kjenner jeg meg igjen i

Etter at stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) fortalte at hun sykmeldte seg i to uker da hun ble skilt, har hun fått mye støtte fra folk som kjenner seg igjen i hennes situasjon.

Stortingsrepresentant Karin Andersen mener folk må få lov til å ta en jobbpause i forbindelse med personlige kriser.
Andersen innrømmer at hun selv ble sykmeldt i forbindelse med en skilsmisse.

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) ble sykmeldt i forbindelse med sin egen skilsmisse. – Jeg var ikke syk, men hadde blitt det hvis jeg ikke hadde fått tid til å få hodet over vannet og samle meg, sier hun.

«Beinbrudd er heller ikke sykdom. Brudd i sjelen bør være i samme kategori», skriver en person på stortingsrepresentantens Twitter-side.

– Jeg har fått nesten bare positive reaksjoner. Folk sier: Dette kjenner jeg meg igjen i. Mange har vært fortvilet over at de har fått dårlig samvittighet eller kjeft fordi de har vært borte fra jobben i en krisesituasjon, sier Karin Andersen.

Unngå dårlig samvittighet

Det er ingen tvil om at saken engasjerer folk. Mange har skrevet til Karin Andersen og gitt støtte. De vil heller ikke at leger som sjukmelder folk i livskriser skal kritiseres, forteller Andersen.

Beinbrudd er heller ikke sjukdom. Brudd i sjelen bør være i samme kategori

Twitterfølger / Twitter-innlegg på Karin Andersens side

«Er dette en sak overhode?» spør en annen på stortingsrepresentantens twitterside.

– Hvis min historie gjør at folk ikke får dårlig samvittighet når de må sykmelde seg fordi de trenger en time out i livets mørkeste stunder, så er det bra, sier Karin Andersen.

Sykmeldte seg da hun ble skilt

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) ble sykmeldt i forbindelse med sin egen skilsmisse.

– Jeg var ikke syk, men hadde blitt det hvis jeg ikke hadde fått tid til å få hodet over vannet og samle meg, sier hun.

I dag kastet SV-politikeren seg inn i debatten om sykefravær. Hun mener det er liten grunn til å kritisere leger for å sykmelde mennesker som opplever store sosiale belastninger og problemer, som for eksempel en skilsmisse kan være.

– Selv var jeg sykemeldt i to uker da jeg ble skilt. Jeg kunne jo ikke gå der og grine? Jeg var ikke syk, men hadde blitt det hvis jeg ikke hadde fått tid til å få hodet over vannet og samle meg. Jeg jobbet i en barnehage den gangen. Og da må man være til stede for barna og foreldrene, ikke gå rundt å gråte, sier Karin Andersen.

Halvparten sykmeldte av ikke-medisinske årsaker

Halvparten av sykefraværet i Norge har sosiale årsaker, viser en undersøkelse av arbeidslivsforsker Rolf Rønning. Han viste til svarene som sykmeldte selv har gitt i en større norsk-svensk undersøkelse.

– Dersom en arbeidstaker for eksempel går gjennom en skilsmisse, har et pleietrengende familiemedlem eller kanskje har samarbeidsproblemer med sjefen sin, så er vedkommende i utgangspunktet ikke syk. Likevel ender mange opp som sykmeldte i en lengre periode. Her mener jeg norsk arbeidsliv rett og slett mangler effektive virkemidler for å gjøre noe med det som rent faktisk er årsaken til problemene, sa Rolf Rønning til NRK.

Karin Andersen mener at problemer på hjemmebane kan sette seg i både kropp og sinn.

– Noen har en slik jobb at en i «livets kast» ikke kan være der, slik som jeg opplevde. Du har kanskje behov for å gråte eller få en «time out». Da kan det være like bra, mener jeg, at folk er sykmeldte en periode så de får tid til å sette beina under seg. Det tror jeg kanskje minsker sykefraværet på sikt heller enn å øke det, sier Andersen.

Flere saker fra Innlandet