Hopp til innhold

Flyktninger sendt i drosje fra Oslo til Tynset: Prislapp trolig 300 000 kroner

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) reagerer kraftig på det hun kaller et vanvittig pengesløseri, etter at 90 flyktninger ble kjørt over 30 mil fra Oslo til Savalen i drosje.

Karin Andersen

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV), krever en forklaring av justisministeren på hvorfor de 90 flyktningene ble sent over 30 mil i drosje i stedet for buss.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Det er et vanvittig pengesløseri å sende folk i drosje fra Oslo til Savalen, og kanskje tilbake igjen også for å ta en helsesjekk, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV).

Det var onsdag at Østlendingen skrev om saken hvor 90 flyktninger hadde blitt sendt i drosje til Savalen leilighetshotell. Regningen ble anslått til å være 300.000 kroner. Drosjene ble heller ikke fylt opp, og det var flere biler hvor det bare satt en eller to passasjerer.

Det er Savalen Drift AS som har inngått en avtale med UDI om 130 akuttplasser for flyktninger frem til 4. desember. Flyktningene er nå innplassert på Savalen.

– Forventer en forklaring

– Nå har jeg stilt justisminister Anders Anundsen spørsmål om de ikke har noen slag for beredskapsplaner på hvordan folk skal transporteres, og om de ikke klarer å samarbeide med lokalt helsevesen for å foreta en helsesjekk av flyktningene, sier Andersen.

Hver enkelt flykting som kommer til landet får foretatt en helsesjekk, og dette gjøres foreløpig kun i Oslo.

– Dette koster vanvittig mye penger, og her kan man altså spandere taxiturer til tusenvis av kroner, mens man kutter i det asylsøkerne skal ha til mat. Det virker som en helt vanvittig prioritering, sier Andersen.

Justisministeren har noen dager på seg til å besvare Andersen sine spørsmål om drosjeturene.

– Kaster penger ut av vinduet

– Man kan jo ikke transportere en og en i drosje, man er nødt til å finne et system for å samle opp noen, og få kjørt sammen. Her må man kunne stille spørsmål om regjeringen ikke har noen beredskapsplaner, når de velger så dyre løsninger og kaster penger rett ut av vinduet, sier Andersen.

UDI skriver i en e-post til NRK at de har avtale med Norgestaxi, Våler taxi og Persontransport.

Håkon Fenstad

Assisterende kommunikasjonsdirektør i UDI, Håkon Fenstad, bekrefter drosjebruken.

Foto: Nora Lie

Hvis en større gruppe skal reise fra et sted til et annet, vil vi vanligvis foretrekke å benytte buss. Norgestaxi disponerer også busser. Imidlertid kan det hende at det ikke er mulig å bruke buss på grunn av tilgjengelighet eller på grunn av kjøre-/hviletidsbestemmelser. Derfor må vi noen ganger transportere med taxi, selv om det er større grupper som skal reise over lengre avstander, sier Håkon Fenstad som er assisterende kommunikasjonsdirektør i UDI.

Karin Andersen mener regjeringen burde vært forberedt på denne situasjonen.

– Det hender at toget står også, og da står det plutselig ganske mange busser på plass på stasjonen da jeg kjører hvert fall, og det vil jeg tro det var mulig å organisere her også. Og når det har skjedd til Savalen, så regner jeg med det har skjedd flere steder i landet også, sier Andersen.

Flere saker fra Innlandet