Hopp til innhold

Karen innestengt i Mali-bushen

Misjonær Karen Ekern fra Biristrand befinner seg midt i bushen i Mali og kommer seg ikke ut av landet etter kuppet fordi grensen er stengt. Nå ber Normisjon UD om bistand til evakuering av 19 misjonærer og deres barn.

Misjonær Karen Ekern.

Dette bildet av misjonær Karen Ekern fra Biristrand ble tatt for en måned siden. Ekern har vært på Mali i 16 år.

Foto: Leif Gunnar Vik/Normisjon

– Karen Ekern bor i en liten landsby langt ute i bushen, så jeg antar at hun ikke merker dramatikken fra det som skjer i hovedstaden. Men selv om ingen av våre folk er i direkte fare, er det blitt bestemt at alle, også Karen Ekern, skal evakueres fra Mali i løpet av kort tid., sier medieleder i Normisjon, Leif Gunnar Vik.

Video Militærkupp i Mali

Militærkupp i Mali

Stengt inne

Mali er det landet Normisjon har flest misjonærer i. Av de 24 er fem barn. Karen Ekern har verken familie eller barn. Hun har vært stasjonert i Mali i 16 år. Vik traff henne da han var i landet for en måned siden. Da tok han de bildene du ser av henne i denne saken.


Grensen er foreløpig stengt til tirsdag i neste uke. Hovedflyplassen der utenlandstrafikken går, er også stengt.

Misjonær Karen Ekern i Goundara i Mali der hun oppholder seg nå.

Misjonær Karen Ekern i Goundara i Mali der hun oppholder seg nå.

Foto: Leif Gunnar Vik/Normisjon

– Ingen av våre folk er i akutt fare, men vi vil ha dem ut av landet så fort som mulig. Karen Ekern, for eksempel, befinner seg langt ute i bushen. Erfaringsmessig blir folk der ekstra utsatt når det er matvaremangel, noe som ganske sikkert vil skje nå. Vi har derfor bedt UD om bistand for å få til en evakuering av alle de 24.

Risikabel evakuering

– Hvordan skal evakueringen foregår?

– Det er ikke bestemt ennå. Det er blitt skissert to alternativer. Det ene er at den norske ambassaden får rekvirert et fly, men det er problematisk fordi hovedflyplassen er okkupert av de militære og stengt. Derfor må de nok transporteres til en annen flyplass som er stor nok til å få dem ut av landet. Det andre alternativet er å rekvirere en militæreskorte som får transportert dem på landeveien. Men det er også risikabelt fordi man må kjøre gjennom et usikkert område. Det er risikabelt samme hva som skjer.

– Hvor farlig er det for de norske som er i Mali nå?

– Det ble innført portforbud i hovedstaden i dag tidlig. Våre folk sosm oppholder seg der, hørte skyting i natt, og situasjonen i hovedstaden oppleves nok som spent akkurat nå, slutter Leif Gunnar Vik.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.