Fabrikksjef Geir Inge Høistad klyper, lukter og ser på skinkene før han bedømmer dem.
Vi er inne i det aller helligste, "skattekammeret" på Nortura på Tynset.
Der henger på rekke og rad nærmere 5000 av de premierte «Santa Kristina-skinkene», klare for Norges første spekematfestival, som arrangeres på Tynset.
– Vi vil bli skinkehovedstad
Santa Kristina-skinka, som er produsert på Tynset er blitt hyllet og premiert. Og med skinkesuksessen vokste drømmen om å få til en spekemat-festival og gjøre Tynset til landets skinkehovedstad.
-Tynset er godt egnet fordi dette området er et av de få stedene i landet der landbruket har vekst i matproduksjonen, sier daglig leder i Norsk Spekematfestival, Eli Riset.
Hun spør hvor ellers i landet det skulle vært en slik spekematfestival?
Stranda: – Vi gir ikke fra oss hegemoniet
Jo, det kunne har vært i Stranda kommune på Sunnmøre, der Norges mest solgte spekeskinke lages. Spør du en fra Stranda er det der Norges skinkehovedstat ligger. Stranda Spekemat AS ble etablert i 1973 og det vesle bygdesamfunnet sysselsetter nærmere 1000 personer innen matproduksjon.
- Når Tynset nå går ut og sier de skal bli skinkehovedstad, så mener sjølsagt vi på Stranda at det hegemoniet skal vi kjempe for å beholde, sier ordfører Jan Ove Tryggestad i Stranda.
Syns du det er bittert at Tynset nå drar i gang den første spekematfestivalen?
- Nei, Tynset skal ha honnør for at de er først ute, men det er ikke dermed sagt at de er landets skinkehovedstad. Stranda er kjempestore både i volum og kvalitet, så den statusen har vi ikke tenkt å gi fra oss uten kamp, sier han.
Men dette fnyser tynsetingene av.
- På Stranda har de parasolldrinker og badeliv, her lager vi tradisjonsmat og den beste skinka, så vi er landets skinkehovestad, sier Bersvend Salbu. Da han var ordfører ivret han så mye for å gjøre Tynset-skinka populær at han tatoverte sin egen skinke med stempelet "Ekte Tynset".
Spekematfestival
Fredag og lørdag fylles Tynset sentrum med utstillere, lavvoer og spekemat. Det blir kulturelle innslag, måltider, konkurranser, kurs og en real folkefest. Nasjonale- og regionale politikere, dagligvarekjeder og forskningsmiljør har har meldt sin ankomst.
Stranda-ordføreren reiser til Tynset for å delta på festivalen. Han understreker at det viktigste er at de jobber for samme sak; nemlig å gjøre norsk spekemat mer kjent.
-Vi vil sammen skape mer interesse for norsk kvalitet og norske råvarer, sier Jan Ove Tryggestad, ordfører i Stranda.
- Dette skal være noe mer enn bare enda en ny festival. Vi håper å skape entusiasme hos matprodusenter og stolthet i regionen over landbruket vårt og øke matproduksjon og matforedling, sier Bersvend Salbu.