Hopp til innhold

Joike-suksess i Kongo

Samiske Marja Helena Fjellheim Mortensson fra Engerdal joiket denne helga for urfolk fra hele verden i Kinshasa.

Marja Helena Fjellheim Mortensson på scenen i Kongo

Mortensson og Hana på scenen sammen med urfolksartister fra Brasil og Kenya.

Foto: Brita Ingebrigtsen / Regnskogfondet

Den samiske artisten Marja Helena Fjellheim Mortensson fra Engerdal i Hedmark deltok denne helga på den internasjonale urfolksfestivalen i Kinshasa, der hun til tre kvelder på rad har joiket for rundt 1000 tilhørere fra Kongo og andre verdenshjørner.

Urfolksfestivalen ble arrangert fra fredag til søndag, midt i den kongolesiske hovedstaden Kinshasa. Festivalen er et møtested for urfolk fra ulike deler av Den demokratiske republikken Kongo, og urfolksrepresentanter fra hele verden, blant annet Kamerun, Kenya, Tanzania, Brasil, Indonesia, Malaysia og Norge.

Mortensson representerte Norges samiske urfolk og framførte tradisjonell joik tre kvelder på rad under festivalen.

– Å få lov til å være med på en urfolksfestival som denne betyr mye for meg, og det er interessant å se at den tematikken som jeg jobber med hjemme i Norge er verdensomspennende, sier Mortensson.

Marja Helena Fjellheim Mortensson på scenen i Kongo

Mortensson og Hana på scenen.

Foto: Brita Ingebrigtsen / Regnskogfondet

Joiket om tippoldemor

Urfolksfestivalen arrangeres for andre gang og har både politiske møter og debatter, musikk og dans på programmet.

Marja Fjellheim Mortensson representerte Norge i den musikalske delen av programmet. Hun joiket fire sanger hver kveld og for hver sang forklarte hun det internasjonale publikummet hva eller hvem hun joiket. I sangen “Anna Stinan vueilie” joiket Mortensson om sin tippoldemor. Dette var en av sangene som virkelig slo an blant kongoleserne i publikum og mange sang med foran scenen.

Mortensson opptrådte sammen med gitarist Ole Tveit Hana fra Stavanger. Mortensson og Hana går dette året i samme klasse på folkehøgskolen Trøndertun på Melhus.

De synes begge det har vært spennende å få høre ulik urfolksmusikk.

– De musikalske inntrykkene har vært mange, og musikken har vært utrolig fengende og rytmisk. Jeg likte spesielt godt da pygmeene fra Lokuku sang og danset, sier Mortensson.

Etter festivalen skal Mortensson også få høre Lokuku-folkets sang der den hører hjemme, nemlig i regnskogen i det nordvestlige Kongo. Dit reiser hun sammen med Regnskogfondet nå i påsken.

Flere saker fra Innlandet