Hopp til innhold

Bruker hunder i demensbehandling

Mandagen er hellig for mange beboere ved Fagertun sykehjem på Jaren. Da stikker to firbeinte kamerater innom, for å bidra til å utfordre og aktivisere demente.

Dyreterapi for demente

Ergoterapeut og dyreassistert terapeut Turid Hovland, her sammen med terapihunden Tango, bruker hunder for å aktivisere demente.

Foto: Monica Rikoll / NRK

– For de med demens kan mennesker de møter virke fremmede, det samme gjelder meg når jeg kommer innom uten hunden min. Det er ikke alltid like lett å forholde seg til noe som er fremmed. Hunder har de fleste hatt et slags forhold til.

– Starter kognitive prosesser

May-Kjersti Faafeng

Fagsjef May-Kjersti Faafeng

Foto: Monica Rikoll / NRK

Hver mandag i litt mer enn to år har ergoterapeut og dyreassistert terapeut Turid Hovland, sammen med terapihundene Tango og Karo, møtt opp på Fagertun sykehjem på Jaren. Ved hjelp av hundene er det enklere å aktivisere demenspasienter.

– Vi gjemmer ulike leker, det er om å gjøre at de kommer ut på gulvet litt og ikke blir sittende for lenge i stolene, forklarer Hovland.

Hør reportasjen om hundeterapien her:

Beboerne får tildelt figurer de skal gjemme ulike steder, før en av de firbeinte terapeutene iverksetter leteaksjon i lokalet. Både to- og firbeinte viser entusiasme og lyden av poter som tripper fram og tilbake på gulvet blander seg med latter.

– Bare det å gjemme en leke kan være en utfordring i seg sjøl. Vi jobber med begreper som under, over, ved siden av og lignende. Denne typen begreper kan bli litt borte. Da kommer også kognitive prosesser i gang, sier Hovland.

– Beboerne blomstrer

Bjørg Nygård

Bjørg Nygård danser med Tango.

Foto: Privat

Fagsjef May-Kjersti Faafeng forteller at aktivitetsnivået til de demente skyter i været når hundene kommer på besøk.

– De blir veldig engasjerte, du ser de blomstrer når hundene kommer inn. Det er morsomt å se hvordan de kan sitte å halvsove i stolen og når hundene kommer våkner alle. Alle venter på mandagene, det er den store dagen her.

De aller fleste hunder kan bli terapihunder, men treningstiden varierer fra hund til hund. De må være glad i mennesker, tåle å bli klappet og ha fokus på oppgavene de skal gjøre.

Brukerne vil gjerne prøve å fange oppmerksomheten til hundene stadig vekk, så da må hundene allikevel klare å være fokusert på det de skal gjøre. Øktene er slitsomme for hundene, så når klokka viser lunsjtid for beboerne ved sykehjemmet, er de firbeinte terapeutene klare for en blund. Så gjelder det bare å telle ned til neste mandag.

  • På Lillehammer brukes sang og musikk i demensbehandlingen. Flere pasienter har redusert medisinbruken etter at prosjektet ble startet opp. Se video her.

Flere saker fra Innlandet