Hopp til innhold

Cathrine (40) skal ri 1000 km på halvville hester

Cathrine Fodstad fra Tynset er den første norske deltageren i verdens lengste og mest risikofylte hesteløp, Mongol Derby.

For først gang skal nordmenn delta i det som betegnes som verdens tøffeste hesteløp. Blant dem er Chatrine Fodstad fra Tynset. Hun skal ri på halvville hester gjennom Mongolia.Created by InfoDispatcher

Cathrine er utdanna hestetemmer, hovslager og ridelærer, og driver med avl og temming av islandshester på Tynset.

5. august setter Cathrine Fodstad fra Tynset seg på ryggen på en halvvill hest, som første norske deltager noensinne i Mongol Derby.

Mongol Derby

Å ri nye halvville hester hver dag i 10 dager kan være farlig.

Foto: Mongol Derby

– At det er verdens lengste hesteløp, og at det er risikabelt, og at det er i Mongolia, det er jo det som gjør det utrolig forlokkende. Hadde det vært enkelt, så hadde det ikke blitt så interessant, synes hun.

Djengis Khans postrute

Det er sjuende året Mongol Derby arrangeres. Rittet bygger på Djengis Khans legendariske langdistansepostrute fra 1224.

Cathrine Fodstad fra Tynset fikk ideen om å delta av en islandsk bekjent som deltok i fjor.

– Jeg fulgte med henne gjennom løpet, og da var jeg solgt!

Deltagerne skal innom 25 stasjoner hvor de bytter hest, og rir videre på en ny halvvill hest på den umerka strekningen. Den som kommer først i mål etter ti dager vinner en mongolsk folkedrakt med krone.

Halvparten bryter

Totalt er det om lag 35 deltagere i løpet, og i fjor brøt 17. På de halvville hestene kan man fort bli kastet av eller havne i trøbbel.

Cathrine er utdanna hestetemmer, hovslager og ridelærer, og driver med avl og temming av islandshester på Tynset.

– Jeg føler jo sånn sett at jeg har en god forutsetning for å delta i løpet.

– Men hvorfor være med på noe slikt?

Mongol Derby

Å ri 100 kilometer om dagen i ti dager på halvville hester kan sette vonde spor.

Foto: Mongol Derby

– Jeg har alltid drømt om å besøke Mongolia og oppleve den mongolske hestekulturen. Og så må man av og til teste sine grenser for ikke å stagnere. Og da dukket jo Mongo Derby opp som en gavepakke!

Godt forberedt

– I ett år har jeg gjort ting jeg aldri har gjort før. Jeg har gått på treningsstudio, og rir mer i full galopp. Og så har jeg slutta å røyke, har blitt mye mer bevisst på kosthold og livsstil, og har lest meg opp på hvordan overleve i villmarka.

– Er dette en slags 40-årskrise?

– Kanskje, jeg vet ikke. Jeg er veldig fornøyd med alderen min, og føler meg sprekere og seigere enn noen gang. Men jeg er kanskje litt redd for å bli gående i de samme rutinene. Da er det bedre å få røsket opp i fastlåste årshjul, få litt nye impulser.

Mål: Å gjennomføre

Hun har ett mål: Å gjennomføre.

– Det blir steinhardt. Det kommer til å tære på kreftene å skulle ri 100 kilometer hver dag i ti dager. Knalltøft, men også en kjempeopplevelse, og jeg gleder meg veldig til å sette av gårde! smiler hun stolt.

Da hun meldte meg på hadde hun en teori om at hun kanskje skulle gå for gull.

Men det blir så risikofylt og ekstremt at jeg skal gjøre mitt beste for å gjennomføre i live og med alle lemmer i behold!

Mongol Derby

I fjor var det 35 deltagere. 17 av dem brøt løpet.

Foto: Mongol Derby

Flere saker fra Innlandet