Hopp til innhold

Holder liv i gammelt håndverk

Perkær mangel på håndverkere som kan gammelt håndverk truer norsk kulturarv. Enorme kulturverdier står på spill, men de som fortsatt mestrer de gamle fagene, ser mørkt på framtida.

Tromsnes Gård

Låven på Tromsnes gård renoveres. Men ingen hvem-som-helst kunne ta på seg oppdraget. den gamle låven renoveres så autentisk som mulig.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Det skal entusiaster til, sier Henning Olstad.

Olstad driver en håndverksbedrift i Venabygd. Han engasjerer seg for å holde gamle håndverksteknikker ved like og kjemper for bekymrer seg over mangelen på håndverkere som mestrer de gamle teknikkene.

Se tv-innslag nederst i saken.

Verdifulle lærlinger

Henning Olstad

Henning Olstad er bekymra over at ikke flere vet mer om gammelt norsk håndverk.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
Henning Olstad på Tromsnes gård

Å legge villskifer på et tak er ikke gjort på en dag, men Disse karene vet hva de holder på med.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Noen få, og svært verdifulle, lærlinger er med når Olstad nå deltar i et prosjekt på Tromsnes Gård på Fåvang. De bruker villskifer når det nå skal legges nytt tak på en mange hundre år gammel låve. En av dem er Geir Arne Myren.

– Det er et smalt felt kanskje. Og moderne byggindustri er ikke så opptatt av det, sier han.

Olstad forteller at de lærlingene som finnes innen faget er entusiaster som henger seg på andre håndverkere fordi de er spesielt interessert. Noen utdanning utover det er det ikke mulig å få til.

Vil dele entusiasmen med andre

På Tromsnes gård er det drevet gardsbruk helt siden 600-tallet. For dagens eiere er det en utfordring å koste på en halv million på den gamle låven, men det var ikke noe alternativ.

– Dette kan de. De legger sjela si i arbeidet og bruker riktig redskap for å få et mest mulig tidsriktig preg på det, sier gårdseier Terje Tromsnes.

Det finnes over 6000 freda hus i Norge i dag og en tidel av dem ligger i Gudbrandsdalen, men byggene lider under håndverkermangelen.

– Det har gått ut over norske kulturminner i flere år allerede, sier Olstad.

I stedet for å bare frede objekter, må håndverkerene fredes.

Henning Olstad

Selv dokumenterer han så mye som mulig av gammelt håndverk og han har spesialisert seg på laft. I løpet av de siste 20-25 åra har han funnet og registrert nesten 400 forskjellige typer laft.

– Jeg gjør dette av egen interesse og får ikke noe betalt for det, men jeg håper å få delt interessen med så mange som mulig, sier han.

Video Gamle handverks-tradisjoner kan gå tapt

Gamle handverks-tradisjoner kan gå tapt

Flere saker fra Innlandet