Hopp til innhold

– Ingen skal behøve å føle seg utafor

– Det er bare å ta kontakt. Vi stiller ingen spørsmål. Stiftelsen UtaforInnafor skal hjelpe ungdom som føler seg utafor. Nå deler de ut gratis sports- og fritidsutstyr.

Arve Solhaug og Arne Wiggo Rognås
Foto: Mette Finborud Børresen

Fem ildsjeler står bak stiftelsen UtaforInnafor. Og målet er som navnet sier, å hjelpe ungdom som faller utafor eller føler seg utafor, enten det er på skolen eller i fritida.

– Vi skal ha så lav terskel at det blir helt ufarlig å ta kontakt, sier Arne Wiggo Rognås.

Alle kan få

Stiftelsen har flere prosjekter i gang, men det siste nå er gratis utdeling av sportsutstyr og fritidsutstyr, i Brumunddal og i Hamar.

– Vi har alt fra kanoer og telt, fotballsko og leggskinner, til sykler, skøyter, ski og snowboard, sier Rognås.

Og det spesielle er at ungdommene kan spørre selv om å få noe de mangler. De trenger ikke blande inn foreldrene (med mindre de er under 12 år). De må ikke søke eller svare på masse spørsmål.

– Nei, det er bare å spørre, enten ved å ringe, sende en SMS eller en mail. Og da stiller vi ikke noen spørsmål overhodet. Da får de det de ønsker, sier Rognås. Telefonnummeret er 466 36640.

– Ikke de unges skyld

De fem som har startet stiftelsen har det til felles, at de har et brennende ønske om å gjøre en forskjell. Arne Wiggo Rognås jobber til daglig i ungdomsseksjonen hos politiet i Hamar og vet mye om hvor skoen trykker.

– Jeg ser mye fin ungdom i jobben, og så vet jeg også at det ikke er barna og ungdommene sin skyld at de kanskje mangler ressurser hjemme. Man blir født i det man blir født i, sier han.

Da mener han det er bra hvis noen kan hjelpe disse ungdommene videre, så de skal slippe å føle seg utafor på grunn av økonomi eller andre ting hjemme.

– Vi skal ikke ha ungdommer i området her som ikke kan være med på skoleturer, fotballtreninger eller det ene og det andre på grunn av at de mangler det utstyret de trenger, sier Arne Wiggo Rognås.

– Kjempesmart, ikke flaut

Tre ungdomsskoleelever på Børstad i Hamar, synes opplegget høres bra ut, og mener det ikke er flaut å innrømme at man ikke har alt.

Mads Hagen Fraurud, Jenny Johansen, Andrea Jorde Petersheim

Mads Hagen Fraurud, Jenny Johansen og Andrea Jorde Petersheim på Børstad ungdomsskole synes tilbudet høres veldig bra ut.

Foto: Mette Finborud Børresen

– Nei jeg tror ikke det, for sporstutstyr er jo veldig dyrt, sier Jenny Johansen. Det er lett å føle seg utafor når det er så mange som har topp utstyr, tror Mads Hagen Fraurud.

– Jeg tror det betyr mer for de som liker idretten sin å få det de trenger, enn hva andre mener om det. Tilbudet er jo kjempesmart, sier Andrea Jorde Petersheim.

Jenny Johansen tror det er bra at de kan spørre uten uten å involvere foreldrene.

– Det er ofte en føler at det blir litt for mye styr og sånn, når det må være veldig mange involvert, sier hun.

Støttespillere

Stiftelsen har fem lokale støttespillere og får inn penger ved å søke ulike offentlige og private instanser. Det er for eksempel barne- og ungdomsdirektoratet som har gitt støtte til sportsutstyret.

Etterhvert håper Stiftelsen å knytte til seg flere sponsorer fra næringslivet.

Flere saker fra Innlandet