Hopp til innhold

Her rømmer oppsynsmannen fra moskusen

Å nærme seg en moskuskalv er ikke helt ufarlig når morsinstinktet slår inn. Det fikk en ansatt i Statens naturoppsyn erfare.

Oppsynsmann Tord Bretten måtte løpe da en moskus gjorde utfall mot ham.

FORSVARER KALVEN: Tord Bretten fra Statens naturoppsyn forteller at det slett ikke er uvanlig at moskuskua blir lenge ved en kalv som er avlivet for å forsvare den. Klippet er hentet fra NRK-dokumentaren " "Moskusen på Dovrefjell - kjemper i motvind ".

Den spesielle situasjonen oppstår da Tord Bretten fra Statens naturoppsyn (SNO) må avlive en syk kalv. Etter at kalven er skutt går oppsynsmannen bort til det døde dyret. Han skal sikre seg prøver som skal sendes til Veterinærinstituttet for analyser.

Moskuskua står et stykke unna og vokter situasjonen. Men da oppsynsmannen trekker i kalven, gjør moskuskua et raskt utfall og kommer settende mot Bretten, og han må løpe vekk.

– Hun stopper ved kalven. Det er den hun vil forsvare, roper Bretten til NRKs fotograf som filmer det hele fra et stykke unna.

Journalist og fotograf Geir Randby

FULGTE MOSKUSEN: Journalist og fotograf Geir Randby fra NRK har laget naturdokumentaren om moskusen på Dovrefjell.

Foto: NRK

Situasjonen endte uten mer dramatikk, og Bretten forteller at det slett ikke er uvanlig at ei moskusku blir værende lenge for å forsvare en død kalv.

– Jeg har kyr som er mye, mye verre etter at kalven er felt. Fryktelig kranglete, sier han.

Fulgte moskusene i to år

Situasjonen er hentet fra dokumentarprogrammet "Moskusen på Dovrefjell - kjemper i motvind " som sendes i Ut i naturen på NRK1 tirsdag 9. desember.

Det er journalist og fotograf Geir Randby fra NRK Hedmark og Oppland som har laget naturdokumentaren. I to år har han fulgt moskusdyra og det arbeidet som blant annet Statens Naturoppsyn gjør for å forvalte stammen.

– Det har vært fantastisk spennende. Og det er jo en helt annen arbeidshverdag enn ellers. Jeg får vært mye ute, det vært mye overnattinger i fjellet. Til sammen har det vel blitt nesten 60 opptaksdøgn. forteller han.

I skrivende stund består den norske moskusstammen av ca. 250 dyr. I Norge forsvant moskusen med siste istid, men på 1950-tallet ble det importert dyr fra Grønland og dagens stamme er alle avkom etter disse.

I dokumentaren vises blant annet bilder fra Grønland og fra da de første moskuskalvene kom til Dovre.

Moskus ble på 1950-tallet fraktet fra Grønland til Norge og Dovre kommune.

HENTET FRA GRØNLAND: På 1950-tallet ble moskusdyr fraktet fra Grønland til Norge og satt ut på Dovrefjell.

Kan være svært farlige

Dersom moskusen føler seg truet, rømmer den ikke fra farene slik som mange andre dyr. I stedet samler dyrene seg i ring og gjøre utfall dersom trusselen kommer for nærme. Og dyrene angriper med en slik hurtighet og kraft at de er livsfarlige.

I Norge har flere mennesker blitt skadet, og det har også skjedd dødsfall etter møter med moskus. Eksperter anbefaler at man aldri går nærmere dyrene enn 200 meter, men det er det veldig mange som ikke brys seg om. Under opptakene til dokumentaren så journalist Geir Randby mange ganger nysgjerrige mennesker som gikk alt for nærme dyrene.

– Ja, det skjedde veldig mange ganger. Moskusen er et fredelig dyr, men han ber om én ting, og det er å få være i fred. Disse naturfotografene er en ting. Mange av dem har mye erfaring med moskus. Men flere steder kommer moskusen veldig tett på folk, blant annet langs E6 og i liene i Drivdalen. Og hvis du da ikke har peiling på hva du skal gjøre, så kan det gå veldig galt, sier Geir Randby.

Denne moskusoksen er kongen av Dovrefjell.

KONGEN: I naturdokumentaren "Moskusen på Dovrefjell" møter du blant annet denne dominante moskusoksen som går under navnet kongen.

Flere saker fra Innlandet